Stradutele care te conduc prin orasul vechi, de sub cetate, lasa sa se iteasca biserici la tot pasul. Fara sa vrei, intri in competitie cu motociclisti pentru a-ti continua drumul.
Coborand de la cetate in linie dreapta ai noroc sa-ti iasa in cale Sf. Dumitru, patronul Salonicului. Catedrala Sf. Dumitru, acum monument protejat de UNESCO a fost una dintre cele mai fastuoase biserici ortodoxe din toate timpurile. Salonicul, insusi, a fost al doilea oras ca marime din Imperiul Bizantin. Numele lui este dat de fondatoarea acestuia, Thessalonika, sora lui Alexandru cel Mare.[img=172]Coborand de la cetate[/img]
Prima biserica a fost construita in 313 pe ruinele unei bai romane. In secolul al V-lea a fost construita o bazilica, care a ars intr-un incendiu in anul 603. Mozaicurile, care au scapat din incendiu, au fost acoperite de turci cu tencuiala in 1493 pentru a transforma biserica, timp de patru secole, in moschee. In anul 1907 tencuiala a fost data jos, dar mozaicurile au fost distruse aproape in totalitate in incendiul din 1917. Catedrala, cu trecut de martir a fost refacuta si deschisa din 1949. Corul de aici canta dumnezeieste, iar lumina si linistea te tin sub supraveghere mai bine decat o suta de ochi.[img=173]Strada Salonic[/img]
Turnul Alb, reperat cu privirea inca de pe zidurile cetatii a fost construit in 1430, imediat ce Imperiul Otoman a cucerit orasul si a functionat ca fortareata purtand numele Kalamaria si ca inchisoare.
Situate central, in apropierea bisericii Sf. Sofia, catacombele Sf. Ioan Botezatorul au si un izvor tamaduitor. In curte este un mic parc in care oamenii isi plang necazurile. Impresioneaza imaginea acestuia care strange laolalta varste diferite, vaduve guralive imbracate in negru, tineri retrasi in tacere, totul te face sa percepi durerea.[img=175]La plaja in golfurile Greciei[/img]
Obosesti odata cu soarele si alegi sa te asezi pe marginea apei, renuntand la terasele de pe tarm, care si-au intors fetele spre mare ca pentru a privi la televizor si ii dai voie apei sa iti ude picioarele insetate.
Este tarziu si iti amintesti cu pofta de mancarea greceasca. Rosii umplute, salata tzatziki, branza coapta, numita bougiurdi si peste prajit gavros. Efharisto.
Unul dintre ingredientele care fac mancarea gustoasa este uleiul de masline. Grecia este al treilea mare producator de ulei de masline din lume cu o productie de 400.000 de tone pe an si cu cel mai mare procent, 80% din productie, de ulei extra-virgin. 65% din cantitate este produsa in Peloponez, iar restul in Creta, insulele Marii Egee si ale Marii Ionice. Pe 60% din terenurile cultivabile sunt plantati maslini si jumatate din productia anuala este exportata. Grecia este numarul unu mondial in productia de masline negre si are cea mai mare varietate de masline.