- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Timbru de mediu declarat ilegal de Curtea de Justitie a Uniunii Europene

13 Jun, 15:00 • Redactia DailyBusiness

CJUE a hotarat in cauza Budisan vs, ANAF, faptul ca timbrul de mediu asa cum este instituit de legea 9/2013 este ilegal.Legea taxei de poluare a fost modificata de-a lungul timpului in 3 proiecte. In anul 2008 cand a intrat pentru prima oara in vigoare se numea taxa de poluare si a fost declarata ilegala de CJUE, apoi a fost modificata in taxa pe emisii de poluare.Si aceasta a fost declarata ilegala de catre CJUE asa ca Guvernul a ajuns la varianta actuala, legea timbrului de mediu.Ce modificari au fost aduse  prin legea 9/2013?La momentul intrarii ei in vigoare, pe langa schimbarea de denumire din taxa de poluare in timrbu de mediu legea a modificat categoriile de persoane obligate sa achite taxa de poluare. Categoriile de consumatori obligate la plata fiind:

  1. la inamtricularea pt prima oara a unui autovehicul in Romania
  2. la reintroducerea în parcul auto național a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto național, i s‑a restituit proprietarului timbre de mediu
  3. cu ocazia vanzarii unui autoturism pentru care nu s-a polatit taxa de poluare, la momentul achiztiei de catre vanzator
  4. pentru autoturismele la care se recuperase deja taxa de poluare instituite prin legeile 50/2008 si 9/20012

Ce probleme a ridicat legea timbrului de mediu?

Exista o discrepanta foarte mare intre valoarea masinii aduse din strainatate pentru care trebuie sa se plateasca un timbru de mediu destul de mare si o masina identica care era deja inmatriculata in Romania. Potrivit unei jurisprudențe constante a Curții, valoarea taxei percepute cu ocazia înmatriculării unui autovehicul se încorporează în valoarea acestui autovehicul. Atunci când un autovehicul înmatriculat cu plata unei taxe într‑un stat membru este ulterior vândut ca autovehicul rulat în acest stat membru, valoarea sa de piață include valoarea reziduală a acestei taxe. Dacă valoarea taxei aplicate la data înmatriculării unui autovehicul rulat importat de același tip, având aceleași caracteristici și aceeași uzură depășește valoarea reziduală menționată, se încalcă articolul 110 TFUE Curtea de Justite a Uniunii Europene a constatat ca 4 litera c) din OUG nr. 9/2013 scutește de plata timbrului de mediu transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculelor rulate naționale a căror înmatriculare în România a determinat deja plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante, cu excepția cazurilor,  în care o instanță română a dispus restituirea taxei respective pentru un anumit vehicul.CJUE arata ca raportat la jurisprudența Curții, care e obligatorie pentru Romania, în cauzele referitoare la taxa pe poluare percepută atat  in temeiul OUG nr. 50/2008 cat si intemeiul legii 9/2012, că aceste taxe erau incompatibile cu articolul 110 TFUE, prin extensie aeasta prevedere din legea timrbului de mediu fiind si ea ilegala Curtea motiveaza ca  prin analiza,  timbrul de mediu trebuie considerat incompatibil cu articolul 110 TFUE din moment ce prezinta caracteristici identice cu cele taxei de poluare, sau taxa pe eimsii poluante.

Timbrul de mediu declarat ilegal !
Pornind de la rationamentul ca atata timp cat valoarea reziduală a timbrului de mediu, nu se considera a fi  încorporată în valoarea de piață (in pretul masinii) a unui vehicul,  tocmai pentru ca  proprietarul acestui vehicul dispune, în temeiul acestui drept, de posibilitatea de a obține restituirea acestei taxe. indiferent daca  ea a fost sau nu a fost efectiv restituită la data vânzării  autoturismului.
Ori acest drept al proprietarilor de autoturisme,  este de natură să îi încurajeze pe proprietarii masinilor  rulate in Romania, vizate sa stabileasca pentru aceste autoturisme chiar dacă taxa timbrul de mediu nu a fost restituit, un pret de vânzare care să nu țină seama de valoarea independent a timrbului de mediu , care e teretic incorporate in pretul de vanzareIncalcarea art 110 TFUE intervine prin faptul ca in situatia in care  care timbrul de mediu  nu a fost încă restituit, cumpărătorii acest autoturisme  vor fi, în temeiul articolului 4 litera c) din OUG nr. 9/2013, scutiți de timbrul de mediu iar vehiculele rulate importate dintr‑un alt stat membru vor fi invariabil supuse timbrului de mediu prevăzut de OUG nr. 9/2013 la înscrierea în România a dreptului de proprietate asupra acestor vehicule.
In concluzie timbrul de mediu incalca neutralitatea in concurenta dintre autovehculele rulate provenite din state membre ue si cele similar romanesti intrucat  o scutire precum cea rezultată din această dispoziție este de natură să ofere un avantaj concurențial vehiculelor rulate prezente deja pe piața românească și, în consecință, să descurajeze importul de vehicule similare din alte state membre.

Cine poate solicita resituirea timbrului de mediu?
Orice proprietar de masina care la-a achitat si nu adeschis inca un process in instanta. Precum si cei care au avut un proces in instanta pt restituirea timbrului de mediu dar au pierdut, pot prin calea de atac a revizuirii sa recupereze sumele de bani.In cat timp se restituire timbrul de mediu?CJUE a statuat si cu privire la modalitatea de achitare a sumelor de bani, decalrand ca plata trebuie facuta intr-o singrua transa.  CJUE motiveaza in hotarare ca Guvernul a adus suficente argumente care sa demonstreze ca restituirea timrbului de mediu intr-o singrua transa ar prejudice statul. De asemena CJUE a stabilit ca hotararile date de ea nu pot fi limitate in timp.

Care sunt pasii pentru recuperarea timbrului de mediu?
-intocmirea dosarului si analiza documentelor
-redactarea plangerii prealabile catre ANAF prin care le solicitam pe cale administrativa restiuirea timbrului de mediu
-asteptam 30 de zile raspunsul ANAF
-redactarea si transmiterea cererii de chemare in judecata in instanta.Actiunea de recuperare taxa poluare 2016, adica recuperare timbru de mediu, este  admisibila intrucat CJUE a declarat-o ca fiind ilegala.
Documentele de care avem nevoie pentru operatiunea de recuperare timbru de mediu sunt:
-copie act vanzare-cumparare autoturism
-copie carte identitate
-copie decizie impunere ANAF privind valoarea timbrului de mediu
-copie a chitantei de plata a timbrului de mediu
-copie acte identitate masina (cartea masinii,)

Cat dureaza recuperarea timbrului de mediu?
Un proces de recuperare timbru de mediu dureaza in jur de 6-8 luni pe partea de fond si inca 2-3 luni pe partea de recurs. Deci in total un astfel de dosar paote dura undeva la 12 luni.
Cei care au pierdut deja un proces pe recuperare timbru de mediu mai pot face ceva?Da ! Acestia au la dispozitie o cale de atact extraordinara, numita reviuzire prin care pot cere rejudecarea procesului. Termenul in care se poate face revizuirea este

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...