Odata cu intrarea in vigoare a OUG 9/2013 care prevede plata unui timbru de mediu la inmatricularea masinilor, si care a inlocuit vechea taxa auto, Ministerul Mediului anunta ca aceast act legislativ nu va mai putea fi contestat in instanta si ca aceasta taxa pe poluare este corect aplicata.
Insa la o analiza detaliata a legii am observat ca si aceasta varianta incalca anumite prevederi ale dreptului comunitar.
Timbrul de mediu este contrar legislatiei europene in materie si ne aflam intr-o situatie asemanatoare cu cea generata de prevederile OUG 50/2008 republicata si Legii 9/2012 specificul situatie de fata fiind determinat de neconcordanta intre prevederea interna si cea comunitara. Astfel, argumentele instantei Europene nu tin de criteriile folosite de legiuitorul roman pentru determinarea timbrului de mediu pe care le declara corespunzatoare si conforme dreptului comunitar (a se vedea cauza 402/09) ci de efectul descurajant al unei taxe in sine pentru importul autovehiculelor de ocazie.Incepand cu anul 2013 instantele nationale au fost mai reticiente fata de platitorii timbrului de mediu, intrucat Curtea de Justitie a Uniunii Europene nu s-a pronunta asupra acestor prevederi ca in cazul fostelor legi privind taxa de poluare.
Echipa Decalex a dus o lupta continua pentru a demonstra caracterul ilegal al timbrului de mediu, iar instantele incep sa acorde dreptate cetatenilor de rand. Avem din ce in ce mai multe decizii sunt favorabile clientilor nostri. De altfel, exista deja si o intrebare preliminara transmisa catre CJUE cu privire la situatia creata de timbru de mediu.
Recent, Curtea de Apel a decis printr-o hotarare definitiva restituirea timbrului de mediu. Aceasta a admis recursul reclamantului in contradictoriu cu parata Directia Generală Regionala a Finantelor Publice prin Administrația Județeană a Finantelor Publice. A casat sentinta de fond si a admis actiunea formulată de reclamant obligand parata la restituirea sumei reprezentând timbru de mediu si a dobanzilor aferente conform Codului de procedură fiscală de la data plății, până la restituirea efectivă a sumei.
O alta hotarare importanta in problema restituirii taxei de poluare a fost emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie care a admis recursul in interesul legii prin care pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite prin hotarari judecatoresti, se aplica dobanda fiscala, care curge de la data platii acestor taxe.