- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

TLV refuza corectia

18 Dec, 10:34 • Redactia DailyBusiness

Am ales, ca subiect al raportului nostru saptamanal, analiza tehnica a societatii Banca Transilvania (simbol bursier TLV) deoarece aceasta societate a afisat o evolutie deosebit de interesanta. Astfel, in antiteza evidenta cu celelalte componente ale sectorului bancar romanesc (BCC si mai ales BRD) societatea s-a dovedit relativ stabila pe scadere, cursul rezistand peste linii de suport importante.

Astfel, simbolul pare sa se incadreze in categoria emitentilor mai putin afectati de bucla corectiva generalizata ce a cuprins piata romaneasca de capital in perioada (august – noiembrie 2007).

Graficul urmator (ajustat cu ultima majorare de capital) surprinde intr-o maniera sugestiva evolutia simbolului din ultima perioada.
Astfel, observam, inca de la inceput, faptul ca emitentul a regasit un suport relativ stabil in zona mediana a trendului ascendent anual (0,8000 RON).

La acest nivel al discutiei, nu putem sa nu evidentiem faptul ca din maximul istoric ajustat 0,9600 RON si pana in minimul regional 0,7950 RON cursul titlurilor TLV a marcat o evolutie clasica: bucla corectiva in doua valuri, delimitate de o pseudo-consolidare ascendenta.

Revenirea pe crestere s-a efectuat in stransa legatura cu evolutia de ansamblu a pietei noastre de capital. In aceste conditii, sprintul ascendent a fost unul deosebit de eficiet, aducand cotatiile peste linii de reper importante:

– SMA de 20 de zile;
– Retragerea Fibonacci de 38,20% (0,8450 RON) rezultata in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul ascendent anual;
– linia ce descrie tendinta ascendenta anuala, care in urma spargerii a devenit o redutabila rezistenta;
– fosta linie de suport (devenita rezistenta in urma spargerii) rezultata din alinierea minimelor regionale marcate in urma consolidarii ce a precedat ultimul val corectiv.

La nivelul indicatorilor de analiza putem observa ca acestia au afisat inainte de revirimentul cotatiilor o configuratie divergenta, care intarea ideea ca bucla corectiva nu mai putea continua cu aceeasi panta negativa. In prezent, indicatorul de trend MACD a revenit peste linia sa de reper si peste media sa, afisand o configuratie clar ascendenta.

Cu toate acestea, consideram ca ultimul sprint ascendent ar trebui sa sufere in perioada imediat urmatoare o reasezare a cotatiilor, care sa permita mediei mobile de 20 de zile sa ajunga din urma cursul actiunilor. In aceste conditii, ramane de vazut care va fi compromisul intre o scadere rapida pana in zona liniei de reper mai sus mentionata si o evolutie laterala care sa astepte cresterea acestei medii mobile.

In concluzie, consideram ca SMA de 20 de zile si Retragerea Fibonacci de 38,20% ar trebui sa reziste pe termen scurt si mediu. In caz contrar, minimele regionale ale lunii noiembrie ar putea suporta o testare cat se poate de serioasa. In final nu putem decat sa indemnam investitorii sa adopte o strategie prudenta, cel putin pana in momentul in care se adopta un compromis intre valoarea fundamentala deosebita a emitentilor listati la BVB si instabilitatea ridicata a pietelor financiare externe.

Notiuni explicative: PER si PBV.

Alexandru Gavrila
Departament Analiza
SSIF Romintrade SA
18 decembrie 2007

Urmărește Daily Business pe Google News