- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tot despre Salarii ?

14 Sep, 05:27 • valentin..nicolae

Un subiect este pe cale sa ne aduca pe culmile disprerarii din cauza mediatizarii excesive din ultimele saptamani : grila de salarizare.

Ca sa dau cafeaua in foc, m-am gandit sa scriu astazi cateva randuri tot despre salarii.

Intriga este aceiasi : salariile prea mari ale unora platite din bani publici.

Singura diferenta este ca nu discutam despre sefii diverselor agentii guvernamentale sau ale unor magistrati, este vorba insa de managerii din banci.

Salariile bancherilor si mai ales bonusurile pe care le primesc acestia au devenit subiectul unei dezbateri politice pana la cel mai inalt nivel.

Totul a inceput peste ocean cand marea companie de asigurari AIG salvata in ultimul moment de la faliment, printr-un ajutor din partea statutului american de peste 100 miliarde de dolari, a platit bonusuri in suma de peste 150 milioane de dolari din banii publici.

Proaspatul ales presedinte american Barack Obama, s-a declarat impotriva platii acestor bonusuri si a solicitat departamentului de Justitie sa intreprinda toate eforturile pentru a putea stopa acesyte plati.

Relatia bancherilor cu politicienii a devenit din ce in ce mai complicata.

As mai adauga la experienta americana, cazul Frantei unde presedintele Nikolas Sarkozy duce o campanie foarte intensa pentru reformarea sectorului bancar.

Toate astea se intampla in conditiile in care sectorul financiar francez a trecut destul de bine peste crahul din 2008.

In esenta se doreste reformarea criteriilor pe baza carora se acorda aceste bonusuri, de nivelul acestora si de metoda in care sunt platite.

Se doreste rasplatirea performantei livrata pe o perioada multianuala si mai putin asumarea unor riscuri disproportionate in raport de capitalul disponibil.

Din punctul meu de vedere cele mai interesante propuneri vin din Olanda, care isi propune adoptarea unui cod de une practici la care toate institutiile financiare sa adere.

Toate aceste schimbari nu au loc fara rezistenta la schimbare din partea bancherilor, al caror argument principal este ca nu se poate obtine performanta fara o remuneratie corespunzatoare.

Si totusi in ciuda faptului ca vor avea salariile sub lupa la viitoarea reuniune G20 din Pittsburg, bancile de investitii impreuna cu firmele din Big 4 domina topul celor mai bune locuri unde sa-ti incepi cariera, publicat recent de catre revista Businessweek.

As mai spune ca o mare parte din personalul bancii Lehman Brothers, de la al carei faliment se implineste maine 1 an, a fost preluat de alte banci, printre care si Nomura International.

Aceasta a declarat deschis ca sunt impresionate de calitatea personalului si de nivelul de instruire dobandit in cadrul bancii de investitii falimentate.

O sa inchei cu o trimitere la o problema conexa salarizarii : de unde este mai bine sa recrutezi leaderii de succes pentru o organizatie.

Sunt marile corporatii locul ideal pentru a forma astfel de leaderi sau birocratia interna a acestora, descurajeaza initiativa, inhiband abilitatile entreprenoriale ale viitorului leader?

Aceasta este o tema fierbinte dezbatuta in media de specialitate de cativa ani, dar asupra careia ma voi concentra intr-un articol viitor.

O saptamana mai buna decat precedenta,

Urmărește Daily Business pe Google News