[i]Statul roman nu mai are loc de intors: trebuie sa dea banii inapoi pe taxa de poluare pentru masinile second-hand inmatriculate in Romania tuturor celor care depun cereri de restituire in instanta. Asa a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), printr-o decizie emisa dupa o interventie in interesul legii.[/i]
“Controversa a luat sfarsit, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite a rezolvat nelamuririle Procurorului General si tentativa Statului Roman de a evita restituirea taxelor de poluare, in urma pronuntarii hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene in afacerile Tatu si NisipeanuI” comunica Casa de avocatura Coltuc.
Potrivit reprezentantilor Tribunalului Timis, unde se judeca pe fond cererile de restituire a taxei, din ianuarie 2010 pana in prezent au fost inregistrate 1.500 de cauze. In ultimul an au fost solutionate prin sentinte definitive 89 de dosare, dintre care 48 au fost decizii de restituire a taxei de poluare.
“In momentul in care se obtine sentinta ni se comunica si, in 45 de zile, banii sunt in cont. Nu am avut niciun fel de probleme cu restituirea banilor”, a spus seful Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, Mircea Calin.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 24 din 14 noiembrie 2011, pronuntata in dosarul nr. 9/2011 , admite recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj si stabileste ca:
- Actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art. 7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008, este admisibila;
- Procedura de contestare prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 raportat la art. 205-218 din Codul de procedura fiscala nu se aplica in cazul cererilor de restituire a taxei de poluare intemeiate pe dispozitiile art. 117 alin. 1 lit. d din acelasi cod, obligatorie, potrivit art. 33o indice 7 alin.4 din Codul de procedura civila.
Documentele necesare pentru procedura de recuperare in instanta a taxei de poluare auto sunt urmatoarele:
- Copie a cartii de identitate – proprietar autovehicul;
- Copie, tradusa si legalizata, dupa caz, a contractului de vanzare-cumparare si factura fiscal;
- Copie tradusa si legalizata, dupa caz, a Cartii de identitate autovehicul + traducerea legalizata (Brief mare);
- Copie a talonulului original al autovehiculului(din tara de origine –Brief mic);
- Decizia de calcul a taxei de poluare/inmatriculare emisa de ANAF;
- Chitanta care atesta plata taxei de poluare/inmatriculare;
- Certificatul de autenticitate emis de R.A.R.(dupa caz);
- Talonul romanesc(dupa inmatricularea in Romania).
Documentele necesare pentru inmatriculare auto fara taxa sunt:
- Copie a cartii de identitate – proprietar autovehicul;
- Copie, tradusa si legalizata, dupa caz, a contractului de vanzare-cumparare si factura fiscala
- Copie tradusa si legalizata, dupa caz, a Cartii de identitate autovehicul + traducerea legalizata(Brief mare);
- Copie a talonulului originar al autovehiculului(din tara de origine –Brief mic);
- Decizia de calcul a taxei de poluare/inmatriculare emisa de ANAF;
- Chitanta care atesta plata taxei de poluare/inmatriculare;
- Certificatul de autenticitate emis de R.A.R.(dupa caz);
- Talonul romanesc(dupa inmatricularea in Romania);
- Copie dupa decizia de calcul de la administratia financiara.
In cazul in care nu aveti toate actele la dosar se pot recupera in copie de la politie. Procedurile sunt:
- Prezentati-va la Registrul Auto Roman pentru omologarea vehiculului;
- Prezentati-va la sediul administratiei financiare de sector/din localitate;
- Depuneti decizia de calcul de la administratia financiara la dosar alaturi de celelalte acte la dosar necesare inaintarii actiunii in instanta;
- In baza unui certificat de grefa, prezentati-va la politie, sectia de inmatriculare, unde se prelungeste valabilitatea numerelor pentru 30 zile.