- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Traseismul politic ne costa

04 Apr, 12:15 • Redactia DailyBusiness

Nu as angaja la firma un om care isi vinde votul pentru un kilogram de zahar si doi litri de ulei. Daca sacrifica viitorul comunitatii ca sa-si umple stomacul o saptamana, inseamna ca pentru cateva mii de euro ar fi in stare sa puna o bomba in curtea firmei.  

Nu as demara un parteneriat public-privat cu un primar care zboara din partid in partid ca fluturele din floare-n floare. Manat de noii lui sefi, ar intra cu buldozerul in constructia pe care tot el a semnat-o, sub pretextul ca demoleaza o initiativa paguboasa a partidului devenit, intre timp, dusman.  

Intr-o tara cu astfel de alegatori si alesi, pare foarte riscant sa faci business. Exagerand un pic, am putea spune ca traseismul politic, sau mai bine zis labilitatea politica, ar putea intra foarte bine ca marime de calcul la riscul de tara.

Ati vazut ce se petrece zilele acestea in administratia locala? In comunitati organizate sub forma de ginti (sate, orase) si triburi (judete), capetenii de ginti se muta in masa de la PDL la USL. Deocamdata in triburile Neamt si Caras Severin.

Nu trebuie sa ne mire. Capeteniile au simtit in ce directie bate vantul schimbarii si isi cantaresc sansele de reusita nu numai in alegeri, ci si in exercitarea functiei. In aceeasi Romanie, decat sa fii primar de opozitie mai bine te apuci de munca. Pentru ca bani de la buget nu vezi.  

Iar USL, formatiunea cea mai bine plasata in sondaje, stie ca daca vrei sa castigi ginta, e mai usor sa racolezi capetenia decat sa o schimbi.  

Indiferent cine va castiga alegerile locale si parlamentare de anul acesta, tarele administratiei nu se vor schimba. Dupa cum vor dicta conjuncturile si interesele, politicienii (multi dintre ei votati pe baza de ulei si zahar) vor sari dintr-o barca in alta, punand la grea incercare orice tentativa de coerenta in guvernare.  

Poate stiti vechea nemultumire a antreprenorilor: „nu ne deranjeaza atat marimea taxelor, cat faptul ca se schimba prea des”. Asta desi, culmea, oamenii care decid sunt cam aceeasi. Se schimba numai denumirea de pe carnetele lor de partid.

Urmărește Daily Business pe Google News