- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ultimele 1.000 de zile ale cursei spre UE

29 Dec, 13:00 • Redactia DailyBusiness

Acum 3 ani, intr-o seara de octombrie, asteptam cu emotie raportul de tara si verdictul Comisiei Europene: avem sau n-avem economie functionala de piata? Cu alte cuvinte, avem sanse sau n-avem la integrarea in 2007? Era epoca in care de-abia reusisem cu chiu cu vai sa intram in categoria tarilor care nu mai au probleme majore cu sistemul politic, cu respectarea drepturilor omului si cu bunul mers al justitiei (cel putin pe hartie).

Verdictul UE a venit in acea seara: aveti economie functionala de piata, dar nu prea. Mai trebuie sa munciti, sa indreptati diverse, etc. Un fel de „mai lasati-ne in pace cu insistenta voastra, si daca nu faceti nici o boacana pana la anul, mai vedem ce facem cu voi”.

Imi amintesc ca sentimentul pe care l-am incercat cand am auzit concluzia raportului de tara a fost dezamagire. Pentru o tara care timp de aproape 14 ani batuse pasul pe loc, termenul 2007 era vazut de multi ca o posibila (daca nu singura) salvare. Cu toate astea, UE inca nu era dispusa la promisiuni in alb.

Intre timp, ne-am miscat bine si au inceput sa vina si recunoasterile mult-asteptate din partea europenilor. Am mai ramas doar cu 2-3 stegulete rosii, multe probleme s-au rezolvat. Am inregistrat cresteri economice din categoria „China” in 2004 si 2006, de peste 7%, iar in toamna asta ne-am putut lauda cu cea mai profitabila moneda din lume in anul 2006 – leul romanesc. Sectorul de real-estate a explodat, iar inovatia in IT ne tine pe prima pagina a multor publicatii, nu doar din Europa.

Va veti intreba ce vreau, in fond, sa spun. Concluzia – de fapt, o simpla observatie – este ca in ultimii 3 ani Romania a progresat net mai mult decat in toti ceilalti 14 ani de dupa 1989. Este o explozie surprinzatoare, dar in acelasi timp singura varianta pe care o aveam pentru a ne repara onoarea si a ne vindeca ranile tranzitiei.

Ceea ce face sa descoperim ca miza de care ne agatam ca de ultima speranta in urma cu 3 ani, aderarea la UE, a disparut. S-a schimbat in altceva. Intrebarea de atunci, daca avem economie functionala de piata, macar pe hartie, s-a transformat in alta: avem sau n-avem, de data asta pe bune, economie de UE? Numai numarul falimentelor de la anul ne va lamuri.

Urmărește Daily Business pe Google News