Fondul Monetar International (FMI) a acordat Republicii Moldova un credit de peste 140 milioane de dolari (97,7 mil. euro).
Prima reactie a unui cititor care nu se lasa impresionat de cifrele macro ar putea fi „si ce mare credit, 100 milioane de euro, cat investitia in doua cladiri de birouri de circa 25.000 metri patrati fiecare?”
Banii veniti de la FMI nu sunt importanti prin suma in sine, ci prin faptul ca dau un semnal pozitiv, o „unda verde” pentru viitoare investitii straine. O tara creditata de Fond devine automat o tara interesanta pentru oamenii de afaceri, deoarece prin acordul incheiat, aceasta primeste practic un certificat de bonitate financiara.
Dovada sta exemplul Romaniei. Incercarile de a atrage bani de la FMI au demarat inca din 1991. Intelegerile semnate in 1994, 1997 si 1999 nu au mers pana la capat, ci s-au soldat numai cu eliberarea unor prime transe de imprumut. Singurul acord stand-by derulat in totalitate a fost cel din 2001, in valoare de 380 milioane de dolari.
Urmarea? Conform datelor centralizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), investitiile straine directe s-au cifrat la 1,9 miliarde de euro, iar din 2004 nu au mai coborat sub 5 miliarde de euro anual, inregistrand „varfuri” de peste 9 miliarde de euro in 2006 si 2008. Pentru comparatie, in intreaga perioada 1990-1996, investitiile straine in Romania au totalizat 2,5 miliarde de dolari.
Imprumutul acordat de FMI reprezinta, probabil, pentru Moldova, primul efect in plan economic al castigarii alegerilor parlamentare de catre fortele politice oponente Partidului Comunistilor. Acest pas ar putea, de asemenea, sa fie un punct de plecare pentru atragerea de investitii straine masive si apropierea tarii de Uniunea Europeana si implicit de Romania.