- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

USA – Uniunea Sovietica Aialalta: De la T-34 la F-16

18 Oct, 11:30 • Redactia DailyBusiness

Anii ’80.

Statele Unite ale Americii, conduse de presedintele republican Ronald Reagan, parcurg o perioada de relaxare. Urmarile razboiului din Vietnam sunt sterse. Soldatul american este glorificat in filme ca „Rambo” (cu Sylvester Stallone) sau „Top Gun” (cu Tom Cruise).

Dar industria militara produce. Printre altele, avioane de lupta F-16. Acestea urmeaza sa intre in dotarea Armatei Romane peste vreo 30 de ani, in 2013, cumparate la mana a treia, dupa ce au trecut si prin Portugalia, se arata intr-o analiza DailyBusiness.ro. F-16 va inlocui, astfel, modelul sovietic MIG-21.

Tot anii ’80. Romania este condusa de Nicolae Ceausescu, comunistul care in 1968 i-a sfidat pe rusi, protestand impotriva invaziei de la Praga, pentru ca apoi sa devina un fel de Stalin local, dupa cum apreciaza multi analisti politici.

Romania trece in fata observatorilor internationali drept o republica socialista usor atipica, nesupusa rusilor si totusi membra in Pactul de la Varsovia, replica estica a NATO. Apartenenta lesne de constatat si din interior, cu minima conditie sa vii in tara si sa te familiarizezi cu cele petrecute aici, in eventualitatea ca ai reusi sa culegi informatii.

In acest timp, Sergiu Nicolaescu produce „Noi, cei din linia intai”, un film despre faptele de vitejie ale romanilor in Al Doilea Razboi Mondial. Ar putea sa-si procure recuzita chiar de la unitatile militare.

Tanchistii de pe plaiurile carpatine se antreneaza, de altfel, pe T-34, un model fabricat de Uniunea Sovietica in 1940 si „calit” in marea conflagratie de la jumatatea secolului trecut. Cine e cuminte si mananca tot din farfuria cazona de tabla prinde cateva ore de practica si pe mai modernul T-55, dotat cu amplidina, un amplificator electric ce permite simplificarea comenzilor.

T-34 are o directie cu manete grele, pentru care iti trebuie muschi, nu gluma, comandantul tancului priveste campul de atac printr-un sistem rudimentar de oglinzi, iar schimbatorul de viteze este atat de rigid, incat soldatii mai firavi il actioneaza cu… piciorul!

Istoria se repeta obsesiv pe aceste meleaguri, ca pe o scena unde de sute de ani se schimba numai actorii. Pare tot mai real bancul cu USA – United States of America dar si Uniunea Sovietica Aialalta. Si ca sa anticipam lista de achizitii a Ministerului Apararii din Romania pe anul 2042, poate ca ar trebui sa aflam ce tehnica militara produce astazi China.

P.S. Acest blog a mai gazduit un titlu cu „Uniunea Sovietica”, dar in asociere cu „Europeana”. Sa recunoastem ca traim mai divers decat pe timpul comunistilor. Acum avem doua.

Urmărește Daily Business pe Google News