O straduta pe care bei o cafea printre ibrice de cositor si ceramica traditionala, copacii abia infloriti si o taverna la care te poarta o gondola plina cu muraturi, carne si branza coapta ar putea insemna, de acum incolo, Veliko Tarnovo.
Drumul de la Bucuresti, refacut pe toti cei 180 de km este plin de indicatoare spre locuri care merita vizitate, precum pestera Sfantului Dumitru Basarabov, protectorul Bucurestiului, situata la 23 de km de Ruse, pestera cu lilieci, ruinele unei asezari romane sau manastirea Schimbarii la Fata.
[img=257] Pod peste Yantra[/img]
Marele Tarnova sau Orasul Tarilor este una dintre cele mai vechi asezari din nordul Bulgariei, cu o istorie de peste cinci milenii. In cel de-al Doilea Imperiu Vlaho-Bulgar, ce cuprindea zone din Ungaria, Serbia, Macedonia, Grecia si Albania si cu influenta politica in Valahia si Moldova, Veliko Tarnovo a fost capitala si important centru cultural pentru lumea ortodoxa, creand scoli de pictura, arhitectura si literatura, cu acelasi nume. Imperiul a existat intre anii 1185-1393, cand a fost distrus de otomani. [img=261] Cetatea Tsarevets[/img]
Pe dealul Tsarevets au ramas ruinele, bine intretinute ale resedintei tarilor. In secolul al XII lea, cetatea se compara cu Roma si Constantinopolul in grandoare. Fara sa o poti rata pentru ca este in zona centrala si atrage turistii, te lasi dus de un grup de tineri ce par a-i cunoaste si istoria. Ajungi astfel la Turnul lui Baldwin unde imparatul romano-bulgar Ionita Caloian isi tinea prizonierii si aici te strecori in firidele zidului inalt de 3.6 m pentru a face fotografii sau pentru a zari intinderea lui, de-a lungul raului Yantra. Turnul se numeste dupa Baldwin, imparatul Imperiului Latin al Constantinopolului care a fost tinut prizonier si omorat de catre Caloian. Alt punct interesant este sala tronului, unde esti pus la incercare pentru a recunoaste steagurile regiunilor fostului imperiu bulgar. [img=259] Biserica din cetate[/img]
Biserica din cetate, odinioara apartinand Patriarhiei este acum mai mult un muzeu decat o biserica. Interiorul a fost pictat modern in 1985 de Theofan Sokerov, care ii integreaza pe Iisus si Sfanta Maria in spiritualitatea bulgara si creeaza imagini futuriste, diferite de orice intruchipare izvorata din religie. Frescele din interior descriu momentele tragice si glorioase ale celui de-al doilea imperiu bulgar. Bisericile si resedintele nobilimii sunt situate in cea de-a doua fortareata de pe raul Yantra, Trapezitsa.[img=260] Curcubeul stancilor[/img]
Aproape de orele inserarii, nu-ti ramane decat sa iei stradutele la picior, in cautarea unei taverne si astfel vei avea norocul sa gasesti un pictor care te va lasa sa-i vizitezi atelierul.
In 2008, bulgarii au cheltuit 108 milioane de euro pentru vacante si excursii in strainatate, in timp ce turistii straini au cheltuit in Bulgaria 86.2 milioane de euro. Peste 300 mii de turisti au vizitat orasul in 2008. Criza nu a afectat turismul, de la inceputul anului numarul de turisti straini crescand cu 2.5 %.
[img=258] Biserica din Trapezitsa[/img]
In contextul orasului care aspira sa devina capitala culturala a Balcanilor, s-au pastrat micile ateliere de mestesugari si companiile de dimensiuni medii recunoscute pentru vinul, berea, branza, carnea si carnatii de calitate. Turismul si constructiile au cel mai mare numar de angajati. Din decembrie, anul trecut, companiile au redus numarul de zile lucratoare, la 2 sau 3 zile pe saptamana sau au recurs la acordarea de vacante neplatite pentru a nu concedia angajatii.
Casele din Veliko Tarnovo si imprejurimi au fost in ultimii ani, vedetele imobiliarelor din Bulgaria, datorita preturilor foarte bune in comparatie cu cele ale noilor statiuni.