- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Veliko Tarnovo – la un pod distanta, peste Dunare (II)

22 Apr, 23:43 • Redactia DailyBusiness

Fara o rezervare facuta din timp, petreci noaptea aproape de iesirea din oras, la un hotel unde receptionerul face imposibilul pentru a-ti gasi o camera libera. Te intorci pentru micul dejun in zona centrala si urci pe dealuri, printre case vechi sau hoteluri in constructie, avand ca singur scop observarea arhitecturii locale. Luate una cate una, casele sunt unicate, cu lemnarie noua, cele refacute dovedind o data in plus ca investitiile au avut succes, pentru ca atrag turistii. Fara garduri, cu scari inguste de piatra, care urca printre case, esti ca intr-un labirint care iti ofera alternativa de a evada intr-un bulevard ce-ti deschide perspectiva, pe o treapta mai sus, spre strada mestesugarilor.[img=271] Strada mestesugarilor[/img]

Samovodska Charshia a carei traditie dateaza din secolul al XIX lea, cand reprezenta centrul comercial al orasului este acum centrul turistic al Orasului Vechi.
De la un capat la altul, magazinele de ceramica traditionala, de antichitati, atelierele unde artistii populari duc mai departe, sub ochii tai, traditia icoanelor, ceramicii bizantine sgraffito, covoarelor si coaserii hainelor, dar si cafenelele si terasele sunt pline de turisti care vin sa admire pitorescul strazii sau sa soarba o cafea la ibric.
[img=268] Biserica Sf. Petru si Pavel[/img]Raul Yantra te atrage cu sirul de biserici, Sfantul Dumitru, Sfintii Petru si Pavel sau Biserica Fortificata a celor 40 de Sfinti Martiri. Ultima este patrimoniu UNESCO si aduna turistii de la primele ore ale zilei. Cultul ortodox a fost pastrat pana in secolul al 18 lea cand a fost transformata in moschee. Icoanele si picturile au fost distruse si chiar structura bisericii a fost modificata in 1853. Aici a fost proclamata independenta de sub Imperiul Otoman si era locul unde se celebrau nuntile tarilor.
[img=272]Biserica celor 40 de Sfinti Martiri[/img]
Daca ai ajuns cu o seara in urma pana in Arbanassi, sa cauti cazare, te vei intoarce aici, impresionat fiind de casele de piatra cu ziduri ca de cetati. Satul Arbanassi a fost un important centru comercial, in secolele al 17 si al 18 lea, cand majoritatea populatiei era implicata in activitati de comert international cu Italia, Austro-Ungaria, Rusia, Transilvania si India.
[img=270] Strada mestesugarilor[/img]
Un prim indicator, pe drumul de intoarcere spre Ruse te duce la manastirea Schimbarii la Fata, unde te intampina un monah batran care apare in mai toate fotografiile manastirii. Sub privirile satenilor adunati la porti, poti urca scarile pana la ruinele orasului roman Nikopolis Ad Istrum, construit in anul 102 de Imparatul Traian, ca urmare a victoriei impotriva Daciei. Intre secolul II si prima jumatate a secolului IV, Nikopolis Ad Istrum a fost cel mai important oras din interiorul provinciei Moesia, intre Dunare si Stara Planina. Ruinele, bine pastrate, sunt vizitate de arheologi pusi pe treaba si dotati cu obiective care seamana cu niste portavoce.
[img=269]Biserica Schimbarii la Fata[/img]
Bulgaria a dat lumii iaurtul, cu o piata estimata la 130.000 tone de iaurt pe an, este al doilea mare producator de ulei de trandafiri dupa Turcia si este renumita pentru mierea de albine, cu o productie de 8-11.000 de tone pe an.[img=267] Pestera Sf. Dumitru Basarabov[/img]

Trandafirii distilati in Valea Trandafirilor intra in parfumuri ca Joy de Jean Patou, Arpege de Lanvin sau Chanel 5. Un kilogram de parfum se obtine din circa 4 tone de petale si se vinde cu 6000 de euro. Din 1902 se obtine industrial si se folosesc trandafirii de Damasc. Pretul uleiului de trandafir este deseori comparat cu cel al aurului. In Bulgaria gramul de ulei de trandafir se vinde cu 10 euro. Japonezii sunt cumparatori de trandafiri din Bulgaria pe care ii transforma in capsule comestibile, sortite a fi inghitite, ca peste o saptamana, trupurile lor sa emane miros de trandafiri.

Urmărește Daily Business pe Google News