Am primit cu parere de rau vestea ca Videomax se inchide. A fost, daca nu ma insel, una dintre primele afaceri pe internet care au avut succes in randul publicului si care se baza pe o idee foarte ok.
Ce nu a mers bine? Care a fost momentul cand ar fi trebuit luate alte decizii? Nu cred ca se poate pune degetul exact pe un moment – realitatea este ca afacerile online sunt mult mai imprevizibile decat cele offline. De fapt nici macar imprevizibile ci „date pe repede inainte”. O alta realitate este ca adeseori, afacerile, in special cele online, depind de factori pe care nu ii poti controla si nici schimba, pornind de la competitie si pana la obiceiurile si mentalitatea oamenilor.
Asadar, de ce nu este usor sa faci afaceri online?
– Un prim obstacol este mentalitatea oamenilor. Atitudinea publicului difera in functie de tipul de produs comercializat si este un factor care poate fie educat, insa in timp. Cifrele referitoare la piata din 2006 si 2007 arata ca aici suntem pe drumul cel bun, caci, incet incet publicul prinde curaj. Romanii se tem de internet si cumparaturi cu cardul, dar se trateaza.
– Un alt obstacol se refera tot la oameni si anume la barierele de comunicare. Cand vinzi online nu iti intalnesti clientul „face to face”. Sau, mai bine spus, acesta nu te vede si nu vede/pipaie, la propriu, ce cumpara. Este mai usor sa ai incredere intr-o persoana sau, in acest caz, firma cu care interactionezi in mod obisnuit, prin canale traditionale. Internetul, care prin natura lui apropie oameni si elimina granite, poate fi in cele din urma si o bariera. Servicii de calitate, comunicare deschisa, feedback in timp real si o strategie de marketing bine gandita sunt insa mijloacele prin care poti rezolva si aceasta problema.
– Competitia. Orice afacere are si un competitor, fie ca este online sau offline. Pentru ca afacerile online sunt mai dinamice si se pot baza pe un marketing mai agresiv, competitia este si mai stransa decat in mediul obisnuit, offline. Costurile de intretinere sunt mai mici, astfel incat promotiile pot fi mai multe si mai consistente. In plus, cumparatorul este mult mai „calator” – gaseste repede oferta cea mai buna si rasfoieste practic magazinele in cateva minute. Destul de greu il atragi doar cu o vitrina frumoasa, sunt mult mai multe elemente care determina decizia de cumparare.
– In mediul online, in Romania, trebuie sa tragi piata dupa tine, in loc sa astepti ca ea sa creasca. Trebuie nu numai sa stii tot ce se intampla, dar trebuie sa „traiesti putin viitorul”, sa anticipezi, sa iti urmaresti competitia, dar si clientii, sa te adaptezi mereu, in fiecare zi. Si cu toate acestea, te poti intalni cu fenomene de piata care sa te afecteze grav doar pentru ca ai fost primul care care a indraznit sa le confrunte.
In cazul Videomax principala problema a fost pirateria – un fenomen care ridica probleme si pentru alte magazine online care comercializeaza filme, muzica sau diverse programe software. Este un fenomen care incearca intreaga industrie de divertisment, nu doar pe cea online. Degeaba exista politia internetului (frumos nume, ca in filmele cu Sergiu Nicolaescu) care face publice arestari specatculoase cu oameni care sar pe geam si camere tapetate cu cd-uri. Fenomenul continua fara nici o problema si la case mari. Cei care vor sa vada un film ori il inchiriaza cand oricum sunt in plimbare prin Mall, ori il imprumuta sau il copiaza de la prieteni (asta daca nu au deja acasa o legatura buna de download).
Videomax a avut succes. Apoi s-a terminat. Au fost si greseli nu doar obstacole obiective din piata. Important este ca au avut succes, semn ca a fost o idee foarte buna. Si mai important e ca au inteles greselile si au invatat din ele iar aceasta inseamna o a doua afacere cu multe sanse, inseamna ca acum cunosc publicul care cumpara online, stiu ce trebuie sa faca si ce conteaza cu adevarat in comertul electronic.
Am primit cu parare de rau vestea inchiderii Videomax, dar nu am senzatia de sfarsit pentru ca afacerile traiesc prin oamenii care le sustin iar Vlad Stan (the man behind) are tot optimismul si maturitatea unui om care stie foarte bine ce trebuie sa faca acum. Ma bucura o atitudine de business sanatoasa si faptul ca Vlad Stan nu renunta la afacerile online. Asteptam cu nerabdare sa vedem care sunt noile proiecte pe care le pregateste si ii uram succes.