Anul asta se poarta smartphone-urile. E cert. Toti marii producatori s-au aruncat in batalia contra iPhone. Preturile la Internet si email mobil nu sunt foarte mari, nici descarcarea de aplicatii nu e o avere, asa ca multi ne gandim poate la un upgrade.
Atentie insa ca o data cu functiile noi vin si diverse griji. Cum ar fi cea de a nu pierde smartphone-ul caci, din cate spun speciliastii in securitate si stiu ei ce zic, pierderea sau furtul dispozitivelor inteligente este cea mai mare amenintare la adresa informatiilor confidentiale personale sau ale firmei.
Caci, nu-i asa, ce sa faci cu un smartphone daca nu sa iti tii emailul si contactele pe el, sa lucrezi la documente sau exceluri cu bugete atunci cand ai timpi morti intr-o cafenea, in aeroport sau in camera de hotel? Si pana la urma de asta l-ai si cumparat. Ca sa ai un minicomputer la purtator si sa faci cu el cam ce faci si pe la birou, doar ca nu intotdeauna esti acolo, avand in fata monitorul propriului PC.
Virusii si alte tipuri de malware sunt deocamdata pe locul al doilea ca si amenintare la adresa telefoanelor inteligente si a organizatoarelor personale. Probabil ca nu va trece mult timp insa pana le vom vedea infectate cu diversi troieni, viermi, spyware sau alte tipuri de malware.
In general, autorilor de virusi le place sa aiba o tinta mai larga. Din acest motiv sunt mai multe amenintari la adresa Windows si mai putine care sa vizeze Linux sau MacOS. Cu cat numarul utilizatorilor de telefoane inteligente va creste cu atat si posibilitatea aparitiei de virusi dedicati.
Pana atunci insa, atentie la buzunare! Aici gasiti si cativa pasi prin care puteti securiza smartphone-urile si PDA-urile.