La vremuri de criza, temele economice sunt din ce in ce mai mult dezbatute cu un ochi aplecat asupra politicului si asupra teoriilor care pun deasupra economiei pure patriotismul economic.
Astazi am ales doua teme care au fost dezbatute in media ultimelor doua saptamani.
Pretul Petrolului
Este un fapt cunoscut ca Romania dispune de resurse proprii de petrol.
Cu toate acestea, romanii platesc pretul pietii internationale in conditiile in care salariile romanesti sunt doar o fractie din salariile Uniunii Europene.
De ce nu tinem seama de aceasta realitate si nu incercam sa protejam consumatorul roman ?
Mi s-a raspuns de catre analisti cunoscuti, ca petrolul este un bun tranzactionat pe pietele internationale si ca pretul din Romania trebuie aliniat acestei piete .
Ca piata petrolului nu functioneaza tocmai bine la aceasta ora, am mai discutat pe acest blog.
Americanii sunt foarte ingrijorati ca pretul petrolului este distorsionat de atacuri speculative si doresc sa monitorizeze mai bine contractele la termen de achizitie.
Mai mult, daca ne mutam la un alt produs similar : gazele naturale.
La gaze naturale, Romania una dintre cele mai sarace tari din UE, plateste pretul cel mai ridicat.
Sa fie politica de preturi a Gazprom si a partenerilor ei din UE, una bazata exclusiva pe regulile de joc ale pietii?
Probabil ca subiectul ar merita ceva mai mult spatiu de dezbatere.
Profituri record urmate de concedieri record
O companie care a inregistrat in anul financiar precedent profituri record, a decis concedierea a 17,000 de angajati in incercarea de a creste profiturile viitoare prin reducerea de costuri.
Pana aici nimic nou sub soare .
Se ridica insa urmatoarea intrebare : este normal ca o companie care are o istorie de zeci de ani de profituri sustinute, compania neinregistrand pierderi, sa treaca la macelarirea angajatilor care au contribuit la povestea de success a companiei?
Cat de mari sunt costurile sociale platite din taxe si impozite, generate de aceste restructurari raportat la beneficiile realizate de catre un numar restrans de investitori privati?
O abordare de stanga , ati spune la repezeala, insa aceste intrebari sunt ridicate in tara cu cea mai puternica economie a UE.
O alta abordare : concurenta este cea care dicteaza deciziile de reducere a costurilor si nu considerentele emotionale expuse mai sus.
Imi vine in minte cata energie a depus Franta pentru eliminarea din principiile UE , a principiilor legata de concurenta libera . Nu este deloc intamplator acest demers.
Pe o tema conexa UE doreste sa extinda drepturile consiliilor angajatilor, ce vor trebui consultate de catre angajator in cazul restructurarii afacerii sau al altor schimbari ce ar putea schimba conditiile de munca. Voi reveni pe acest subiect.
In incheiere va asigur ca voi ramane patriot si o sa va mai povestesc despre ce se mai intampla pe acest plan.
Pana atunci va lansez o intrebare :” Cine va hrani planeta ?”
Este tema suculenta a unei conferinte UE pe tema crizei alimentare mondiale.
O voi monitoriza cu mult elan patriotic.
Cele bune,