„Las totul balta si ma duc voluntar in Africa sau in America de Sud”. Ai auzit pe cineva spunand asta, chiar si la nervi? Te-ai auzit pe tine spunand asta? Cu atat mai bine. Hai sa vedem cum sta de fapt treaba cu voluntariatul ca solutie pentru un gap year.
Ca orice lucru, voluntariatul poate fi facut in doua feluri: superficial sau serios.
Superficial – Voluntariatul de leisure
Prima intrebare pe care trebuie sa o pui atunci cand auzi de un program de voluntariat este: „Cat dureaza?”. Daca dureaza doua-trei saptamani, nu e voluntariat, ci turism. S-a umplut lumea de asa-zise ONG-uri profound ingrijorate de soarta copiilor din Rwanda sau a testoaselor din Costa Rica.
De fapt, vorbim despre niste simple (si jmechere) agentii de turism specializate in a-ti da iluzia unei vacante responsabile, cu sens, care schimba vieti. Platesti o suma – deloc mica – in schimbul careia primesti o cazare super-basic si niste mancare, esti bagat un pic in seama, dai si tu o matura, vorbesti cu copiii sau atingi o testoasa, dupa care gata, fugi acasa, ca voluntariatul se opreste aici. Cel mai trist e ca, din banii pe care ii platesti, o fractie foarte mica ajunge la comunitatea unde esti trimis. Cea mai mare parte ramane in buzunarele agentiei.
Acest soi de business e foarte profitabil pentru ca nu cere nicio calificare. Te sui in avion si te duci sa salvezi planeta. E o iluzie. O iluzie scumpa si deloc salvatoare. Nici pentru tine, nici pentru cauza careia vrei sa i te dedici.
De banii pe care i-ai plati pentru un astfel de „pachet”, mai bine iti cumperi o vacanta cinstita la un resort. Cu un bacsis generos la restaurant, devii mult mai util pentru comunitate decat amagindu-te ca esti Maica/Taica Tereza Doi…
Serios – Voluntariatul institutionalizat
Daca chiar vrei sa se simta ca ai trecut si tu prin lume, opteaza pentru acest tip de voluntariat. Exista o serie de organizatii internationale – majoritatea de sorginte americana – care recruteaza profesionisti din varii domenii pentru programe de voluntariat in tari cu probleme. Printre cele mai prestigioase organizatii de acest fel se numara VSO si Peace Corps, care au filiale si in Romania.
Aici e ceva mai complicat, ca vorbim de voluntariat serios, nu de vacante. Ti se cere experienta de minimum 2-3 ani in domeniul pentru care optezi. Procedura de aplicare e stufoasa si poate dura luni de zile. Treci printr-o serie de interviuri. Cunoasterea limbii engleze e obligatorie. La final, e posibil sa fii respins.
Cei mai cautati sunt detinatorii de hard skills (inginerie, IT, sanatate), dar exista suficienta cerere si pentru oameni cu experienta in business management, finante sau marketing.
Daca ai trecut de toate pragurile selectiei, intri intr-un program de pregatire de cateva saptamani. Sa fim intelesi: nu te duci la plimbare. Cele mai multe programe se deruleaza in tari cu probleme ca Sri Lanka, Uganda, Bangladesh, Papua Noua Guinee, Mozambic. Fii gata sa renunti la orice mofturi, sa te adaptezi si sa te faci util imediat ce ai ajuns.
Programele dureaza intre un an si doi ani cu posibilitate de prelungire.
Partea buna e ca nu trebuie sa platesti nimic. Odata ce ai fost selectat, inseamna ca esti meserias, iar organizatia se ocupa de tot: viza, zboruri, cazare, mancare si diurna.
Sursa foto: archstl.org
Bradut Florescu