Scrutinul majoritar reprezinta sistemul de vot in care locul este obtinut de candidatul sau patidul care a obtinut cele mai multe voturi la primul tur.
Acest tip de scrutin presupune circumscriptii mici si in general cu un singul loc. Deci pentru a functiona acest tip de scrutin trebuie in primul rand indeplinita conditia ca circumscriptia sa fie relative mica. Scrutinul la un tur presupune o singura consultare a electoratului. Este declarat castigator candidatul care a obtinut majoritatea relativa.Scrutinul majoritor la un tur uninominal se aplica atunci cand un singur loc este pus in joc in fiecare circumscriptie de exemplu cel aplicat in Marea Britanie, Mai exista insa o alta forma a acestei modalitati de scrutin uninominal majoritar si la un tur care presupune circumscriptii cu mai multe locuri si de dimensiuni relative mari, de exemplu Japonia.
Daca avem o circumscriptie in care sunt inscrisii 100000 de alegatori din care voteaza 80000 si avem 3 candidati A. B, C iar rezultatele sunt urmatoarele A 35 000 B 25 000 C 20 000 locul va fi ocupat de A care a obtinut cele mai multe voturi fara a fi necesara majoritatea absoluta. Avantajul acestui tip de scrutin este faptul ca avand in vedere majoritatea neta care ia nastere face ca Guvernul sa functioneze mai usor, avand sprijinul acesti majoritati.
Dezavantajul il reprezinta faptul ca nu asigura justitia electorala, distorsioneaza rezultatele, suprareprezentand partidele mari care castiga de obicei cursa electorala si subreprezentand partidele perdante, de obicei mai mici. In sistemul uninominal majoritar cu mai multe locuri, desi sunt mai multe locuri alegatorul voteaza decat pentru un singur candidat . Buletinul de vot contine un singur candidat iar locurile vor fi atribuite candidatilor care au obtinut cele mai multe voturi.