Pana de curent la ora 11 dimineata. Sunam la furnizorul de energie electrica, unde aflam ca remedierea va dura doua ore, posibil chiar patru. Redactia este practic scoasa din functiune. Cum iesim din impas?
Organizam o scurta sedinta si decidem ca vom edita stirile de pe laptop-uri si de la calculatoarele de acasa. Ii anuntam pe cei aflati pe teren ca nu mai are rost sa vina azi la serviciu. Ne repezim in masini, tramvaie si metrou. In mai putin de o ora ne reluam activitatea. Cea obisnuita – adunam informatii si le transmitem publicului.
Comunicam pe mobile si prin messenger. Disputa reporter-editor despre ce si cum trebuie pus in fraza e stresanta oricum. De la distanta – de-a dreptul calvar.
Suntem in mileniul 3. Depindem de computere. Dar parca nu mai depindem de locul de munca. Am fi putut realiza ceva similar si daca am fi fost raspanditi pe toate continentele, nu numai prin Bucuresti. Cu conditia sa avem la noi PC-uri.
Intr-un scenariu de film american, finalul ar fi sunat cam asa:
Miercuri, 6 februarie 2008, ziaristii de la DailyBusiness.ro au scris istorie, actualizand site-ul cu mijloace proprii, in timp ce redactia ramasese pustie si decuplata de la alimentarea cu energie electrica. Ei au publicat atunci 47 de articole si au captat atentia unui numar de 4.864 de cititori, in crestere cu 17% fata de ziua anterioara, conform datelor Trafic.ro.
Deocamdata, am lucrat asa o singura zi, fortati de imprejurari. Sa fie acesta sistemul viitorului? Se comenteaza mult despre avantajul de a reduce plata chiriei pentru birouri contra dezavantajului de a nu comunica face-to-face. Subiectul e departe de a fi epuizat. Ce stim sigur e ca peste 10-15 ani, vom privi problema cu totul altfel decat acum.