- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

1 Mai: De la Ziua Internationala a Muncii, la Ziua somerilor de pretutindeni

01 May, 00:03 • razvan.codorean
Ziua Internationala a Muncii, sarbatorita astazi in intreaga lume, surprinde economia mondiala intr-o perioada in care somajul a devenit cea mai mare problema. Altadata prilej de sarbatoare, 1 Mai ar putea fi rebotezata anul acesta Ziua Internationala a Somerilor.
1 Mai: De la Ziua Internationala a Muncii, la Ziua somerilor de pretutindeni

Astazi se implinesc 124 de ani de cand Congresul Internationalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai drept Ziua Internationala a Muncii. Decizia a fost luata in memoria victimelor grevei generale din Chicago.

Pe 1 mai 1886, sute de mii de americani cereau in strada, in cadrul unor manifestatii violente, dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariului. Trei ani mai tarziu, majoritatea tarilor lumii a adoptat ziua de 1 Mai drept sarbatoare, un eveniment simbolic care cinstea munca drept una dintre principalele valori universale.
[dbvideo=428]

124 de ani mai tarziu, sarbatoarea pare sa-si fi pierdut din valentele initiale. Cel putin in Romania, a devenit, de multa vreme, mai mult un motiv de distractie.

Insa, in acest an, poate mai mult ca oricand, in intreaga lume, adevaratele semnificatii ale Zilei Internationale a Muncii revin in actualitate. Pe 1 Mai, in multe dintre tarile lumii sunt programate ample marsuri si mitinguri menite a reclama somajul, noul flagel care afecteaza economia mondiala, dupa criza financiara.

Somajul, al treilea val al crizei

Numarul somerilor a crescut, in ultimii 2 ani, la nivel international, cu peste 20 milioane de persoane. Potrivit Biroului International al Muncii, in prezent, peste 200 milioane de oameni se afla in cautarea unui loc de munca. Potrivit unor specialisti, cifra ar fi cel putin dubla, pentru ca datele statistice prezinta numai somerii aflati in evidente, cei care primesc inca ajutor de somaj.

Somajul este vazut, astfel, drept al treilea val al crizei. „Criza financiara a fost rezolvata prin pomparea a mii de miliarde in salvarea bancilor. Criza economica s-a rezolvat, in parte, prin disponibilizari, prin reevaluarea fluxurilor de productie, iar acum majoritatea companiilor se afla pe profit. Acum a venit al treilea val al crizei, somajul, poate cel mai dur”, a declarat Mark Zandi, chief economist la Moody’s Analytics.
[quote=Mark Zandi, chief economist la Moody’s Analytics]Disponibilizarile se intorc impotriva firmelor. Somajul inseamna scaderea consumului, iar economia va resimti asta cat de curand[/quote]
Potrivit topului Fortune 500, companii precum Wal-Mart, Exxon Mobil, Chevron, General Electric, Bank of America, ConocoPhillips, AT&T, Ford Motor, JPMorgan Chase si Hewlett-Packard, au concediat anul trecut un numar record de 821.000 de angajati.

De la inceputul recesiunii si pana in februarie 2010, in SUA au fost pierdute aproape 8,4 milioane de locuri de munca, ceea ce reprezinta 6% din populatia tarii, informeaza statisticile americane. In prezent, rata somajului se mentine in jurul nivelului de 9,7%, desi in martie s-au creat 162.000 de locuri de muca, cele mai multe din ultimii trei ani.

In Uniunea Europeana, potrivit ultimelor date statistice, prezentate vineri, numarul total al somerilor a crescut cu 123.000 in martie, comparativ cu februarie, la 23,13 milioane.

Cele mai spectaculoase cresteri ale ratei somajului au fost raportate de Letonia (22,3%) si Spania (20,05%). Comparativ cu martie anul trecut, indicatorul a scazut doar in Germania, celelalte state inregistrand cresteri.

In Romania, rata somajului a crescut in martie la 8,36%, fata de 8,30% in luna precedenta, ceea ce inseamna cu aproape 3.000 de someri mai mult.

Patronatele se asteapta ca rata somajului sa depaseasca in acest an nivelul de 10%, in timp ce Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, crede ca rata somajului va incepe sa scada din mai, urmand sa ajunga, pana la finele anului, undeva in jurul nivelului de 7%.

Somajul in Romania, mai grav decat in Occident

Potrivit economistilor, problema somajului in Romania este mai grava decat in statele din zona euro si SUA. De ce? Pentru ca, spre deosebire de tarile occidentale, in Romania, guvernul nu se preocupa cu adevarat de reconversia fortei de munca. In plus, la noi, ajutorul de somaj nu iti permite un trai decent, spun sindicalistii.

”Una e sa primesti ajutor de somaj in Franta si Germania, si alta in Romania. Acolo, acest ajutor iti permite sa traiesti decent pana iti gasesti o alta slujba”, a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Cea mai mare problema, in opinia analistilor, este ca autoritatile nu constientizeaza pericolul real al somajului. ”Noi abia ne gandim sa renuntam la o parte din personalul din administratie. Nu vad sa-si fi pus problema ce vor face cu acesti oameni”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Intre 2008 si 2010, somajul a crescut de aproape trei ori mai repede in Romania decat in Uniunea Europeana. In plus, avem una dintre cele mai mici rate de ocupare a populatiei din UE[/quote]
Romania se afla inca la inceputul crizei somajului. Firmele vor continua sa disponibilizeze personal in acest an, dovada analiza de conjunctura realizata de BNR. Statul va trebui sa scape de o parte din bugetari, in timp ce in restul Uniunii Europene, aceste masuri s-au luat inca de anul trecut”, spune analistul.

Ce se va intampla cu cei care vor fi dati afara? Liderul sindical Bogdan Hossu trage un nou semnal de alarma. ”Nu avem cursuri de reconversie profesionala adaptate situatiei din economie, nu avem masuri de stimulare reale pentru firmele care angajeaza someri, privim practic inconstienti la o situatie care poate da nastere unei explozii sociale”, afirma sindicalistul.

”Traim in prezent un adevarat paradox. Sunt multe firme care cauta angajati specializati, de la constructii la textile, masini-unelte etc, insa nu ii gasesc. De ce? Pentru ca majoritatea cursurilor organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM) sunt total in afara cerintelor pietei. In plus, somerii nu au bani sa urmeze cursuri private. In aceasta situatie, firmele se descurca cum pot. Cele mai multe au ales sa caute oameni cu potential si sa ii scolarizeze pe banii lor”, a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Maria Grapini, presedintele Grupului Pasmatex, unul dintre principalii jucatori de pe piata textilelor, este unul dintre investitorii care se confrunta cu astfel de probleme.

”Este greu sa iti gasesti specialisti pe nisa. De exemplu, in domeniul in care lucram noi, nu mai gasesti vopsitori, mecanici de intretinere pentru utilaje specifice”, a declarat Grapini.

Ce face statul pentru a rezolva problema somajului? Organizeaza burse ale locurilor de munca. In opinia specialistilor, acestea reprezinta insa „o frectie la un picior de lemn”.

”Sa aduni niste firme la un loc, nu inseamna ca incerci sa combati somajul”, spune Cristian Parvan, reprezentantul AOAR.

Vezi aici cum se desfasoara o bursa a locurilor de munca.

Potrivit unui studiu al Eurostat, oficiul european de statistica, unul din trei someri din Romania nu are loc de munca de mai mult de un an, situatie similara cu cea din UE, unde riscul ca un mare numar de persoane sa ramana in somaj peste 12 luni este semnificativ, ceea ce poate duce la majorarea gradului de excludere sociala si saracie.

Potrivit expertilor de la Saxo Bank, Romania va iesi din recesiune cu o intarziere de 2, 3 trimestre fata de zona euro, fapt ce va afecta in plus piata fortei de munca.

”Unii romani si-ar putea pierde slujbele in urmatoarele luni, dar este rolul Guvernului sa rezolve situatia si sa arate incredere, pe fondul revenirii cresterii economice in acest an”, a declarat, recent, la Bucuresti, Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International (FMI).