- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

1 Mai, Ziua Somerilor de Pretutindeni

01 May, 00:01 • razvan.codorean
Ziua Internationala a Muncii, sarbatorita astazi in intreaga lume, surprinde economia mondiala intr-un moment in care somajul a atins cote record. Cu o istorie de 120 de ani, sarbatoarea s-a transformat pentru multi intr-un prilej de reamintire a cat de important este, pur si simplu, sa ai un loc de munca.
1 Mai, Ziua Somerilor de Pretutindeni

Potrivit Biroului International al Muncii, peste 51 de milioane de oameni si-ar putea pierde joburile in acest an. 1 Mai, spun sindicalistii, ar trebui rebotezata Ziua Somerilor de Pretutindeni.

Astazi se implinesc 120 de ani de cand, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, Congresul Internationalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai drept Ziua Internationala a Muncii.
[dbvideo=201]
Pe 1 mai 1886, sute de mii de americani cereau in strada, in cadrul unor manifestatii violente, dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariului. Trei ani mai tarziu, majoritatea tarilor lumii au adoptat ziua de 1 mai drept sarbatoare nationala, un eveniment simbolic care cinstea munca drept una dintre principalele valori universale.
[img=194][/img]
120 de ani mai tarziu, in 2009, sarbatoarea pare ca si-a pierdut din conotatii, in contextul unei recesiuni economice mondiale fara precedent in ultimii 60 ani, considerata de multi drept cel mai mare soc economic din istorie.

Recesiunea economica a dus la concedierea, in acest an, a milioane de muncitori, in intreaga lume.

In Statele Unite, altadata cea mai performanta economie a lumii, recesiunea a creat deja 5,1 milioane someri, ducand rata somajului la 8,5% in martie, cel mai inalt nivel din ultimii 26 de ani.

In Europa, rata somajului anuntata ieri de Eurostat a crescut, in martie, la nivelul de 8,3%, iar in zona euro rata somajului s-a adancit la 8,9%.

[quote=Raport Eurostat] 20,1 milioane de cetateni ai Uniunii Europene erau someri, in luna martie[/quote]
Cea mai dificila situatie este in Spania acolo unde, dupa 15 ani de crestere economica puternica, economia a intrat in acest an in recesiune, iar numarul somerilor s-a dublat fata de anul trecut, la 4 milioane persoane.

Spania, cu o rata a somajului de 17,4%, este urmata de Letonia (16,1%) si Lituania (15,5%).

In Ungaria, autoritatile au contabilizat peste 400.000 de noi someri in primul trimestru, rata somajului din Ungaria urcand astfel de la 8% la 9,7%, iar analistii spun ca situatia se va inrautati, pe masura ce recesiunea se agraveaza, scrie Reuters.

La fel si in Cehia, unde rata somajului a atins aproape 7,7% in martie, cel mai ridicat nivel raportat in ultimii doi ani, pe fondul scaderii cererii pentru bunurile de export ale tarii, scrie Bloomberg.

In Rusia, numarul somerilor din Rusia a crescut la aproximativ 8,7 milioane persoane, iar acesta ar putea creste in continuare, in contextul in care peste o treime din companii planuiesc alte concedieri.

Somajul in Romania, mai grav decat in SUA

In Romania, situatia pare sa fie mai grava chiar si decat in Statele Unite, acolo unde somajul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani. Detalii puteti citi aici.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in luna martie numarul somerilor a crescut cu 32.953 de persoane, la 513.621, nivel care plaseaza rata somajului la 5,6%, in crestere cu 0,3% fata de luna anterioara, si cu 1,5% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut.

Situatia ar urma sa devina si mai grava, in contextual in care numarul somerilor se estimeaza ca va ajunge pana la finele anului la 900.000 de persoane, potrivit ministrului Muncii, Marian Sarbu. [img=193]Cei mai multi someri sunt asteptati in domeniul constructiilor[/img]

Luand in calcul si posibila intoarcere in tara a muncitorilor din Italia si Spania, tari lovite puternic de recesiune, somajul in Romania ar putea depasi 1,5-2 milioane de persoane.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu, a declarat ca cei mai multi someri vor proveni din constructii, din industria contructoare de autovehicule de transport rutier, din industria extractiva, de la fabricile de masini, utilaje si echipamente si din domeniul textilelor.

Platiti sa renunte la slujbe

Biroul International al Muncii se asteapta ca in acest an, numarul somerilor pe plan mondial sa creasca cu 51 milioane de persoane, la un total de 230 de milioane. Potrivit expertilor BIM, cei mai multi someri ii vor produce economiile emergente, tari pe care criza le-a prins in plin avant economic.

„Aceste tari isi bazasera cresterea economica in mare parte pe exporturi, insa cum cererea de produse la nivel mondial s-a redus puternic, impactul este unul major”, a declarat directorul general al BIM, Juan Somavia.

[quote=Juan Somavia, director general al Biroului International al Muncii]Sectorul constructiilor va fi cel mai afectat, dupa ce activitatea a fost oprita brusc, lovind puternic economiile unor tari precum Spania si Irlanda[/quote]
Expertii BIM se asteapta ca, pe acest fond, tensiunile sociale sa se amplifice, iar masurile protectioniste sa se amplifice.

„Fiecare incearca sa isi protejeze economia proprie, iar muncitorii straini nu mai sunt bineveniti”, a declarat Somavia. Avertismentele s-au concretizat deja, in multe tari, imigrantii fiind aproape fortati sa renunte la joburi.

In Marea Britanie, spre exemplu, muncitorii de la rafinaria petroliera Lindsey au oprit lucrul, nemultumiti ca patronatul a adus muncitori din Italia si Portugalia. In SUA, mai multe organizatii americane care se opun imigratiei au lansat o campanie televizata pentru a cere sa nu se permita intrarea pe teritoriul american a 1,5 milioane de muncitori straini calificati.

[quote=Coalition for the Future American Worker]Anul trecut, 2,5 milioane de americani si-au pierdut slujbele. Totusi, guvernul nostru continua sa permita intrarea a unui milion si jumatate de muncitori straini pentru a lua slujbele americanilor[/quote]
In Australia, o uniune nationala a somerilor a dat in judecata guvernul pentru ca nu a reusit sa asigure locuri de munca pentru 4.200 de oameni, angajand in schimb imigranti.

Pe de alta parte, Cehia a anuntat ca ofera cate 500 euro pentru fiecare imigrant si 250 de euro pentru fiecare membru al familiei, daca renunta la joburi si se intorc in tara de origine. In Cehia, la finele lui 2008, lucrau in mod legal 362.000 de muncitori straini, cei mai multi din Ucraina, Vietnam si Mongolia.

La o masura de acest fel a recurs si guvernul Spaniei, care a lansat un program prin care intentioneaza sa trimita in tarile lor 100.000 de imigranti. Cei care promit ca nu vor reveni in Spania in urmatorii trei ani vor primi ajutorul de somaj pe o perioada de sase luni, in medie 14.000 euro. Pana in prezent, 4.000 de imigranti au intrat in acest program.

Si Japonia a demarat un program prin care muncitorii din America Latina pot primi bani (3.888 dolari fiecare, plus 2.590 pentru persoanele pe care le intretin) pentru a se intoarce in tarile lor. Pana in prezent, guvernul nipon a primit 360 de cereri.

In cautarea unor solutii

Explozia somajului si inerentele tensiuni sociale ce le insotesc au determinat autoritatile sa ia masuri menite a crea noi locuri de munca. In Statele Unite, presedintele Obama a lansat un program de investitii publice, mai ales in infrastructura, menit sa dea de lucru la 3 milioane de americani.

In Franta, guvernul a acordat companiilor Renault si Citroen credite de cate 3 miliarde de euro, cu conditia de a nu disponibiliza personal in urmatorii trei ani, iar in Germania, autoritatile au scutit firmele de la plata contributiilor pentru locurile de munca noi infiintate.

In Romania, desi somajul a explodat, iar estimarile sunt alarmante, autoritatile, dincolo de cele cateva sute de locuri de munca prezentate la bursele organizate periodic, intarzie, potrivit sindicatelor, sa ia masuri pro-active, care sa genereze locuri de munca.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Constructii de Masini, Dan Bejan, care estima recent ca peste 100.000 salariati din industria constructoare de masini risca sa-si piarda slujbele in aceasta primavara, a declarat ca toate discutiile cu autoritatile au esuat din cauza lipsei banilor.

Sindicatele au propus extinderea programului Rabla, sustinut de stat, si la produsele electrocasnice, agricole si la utilajele din domeniul alimentar, pentru a compensa reducerea comenzilor la export cu aproape 60%. In plus, Bejan a precizat ca una dintre masurile pe care ar putea-o lua statul pentru deblocarea activitatii agentilor economici ar viza cesionarea datoriilor intreprinderilor, astfel incat acestea sa poata participa la licitatii sau sa poata accesa fonduri europene.

„Din cauza lipsei de comenzi, firmele nu si-au putut plati datoriile pe ianuarie si februarie si acum nu pot accesa fonduri europene pentru ca au datorii si nu nu pot participa la licitatiile facute de catre stat.

[quote=Dan Bejan, presedintele Federatiei Sindicatelor din Constructii de Masini]Daca statul ar acepta cumpararea de actiuni in contul datoriei firmelor, aceasta situatie s-ar debloca[/quote]
La randul sau, presedintele Federatiei Sindicale Automobilul Romanesc, Ilie Miu, sustine ca firmele ar putea sa amane disponibilizarile inca trei luni, prin programele finatate de Uniunea Europeana pentru specializarea angajatilor, insa nu pot beneficia de fondurile europene din cauza faptului ca au datorii.

Autoritatile promit insa ca situatia va fi rezolvata, in contextul in care imprumutul de a FMI-CE va rezolva problemele bugetare.

[quote=Dumitru Cornoiu, secretar de stat Ministerul Muncii]Vom propune guvernului ca o parte din banii atrasi din creditele externe sa fie folositi pentru crearea de noi locuri de munca[/quote]
„Trebuie sa adoptam legi noi care sa permita mobilitatea angajarii. Totodata, vom oferi firmelor o subventie de un salariu minim pe economie la angajarea tinerilor absolventi de facultate si 1,2 salarii minime pe economie pentru angajarea absolventilor cu studii medii”, a declarat Cornoiu.

Ministerul Muncii ia in calcul si posibilitatea stimularii angajarii prin scutirea firmelor de la plata contributiilor pentru fiecare nou loc de munca infiintat in acest an.

„Trebuie sa gasim solutii impreuna cu patronatele si sindicatele si nu excludem nici aceasta varianta”, a mai spus Dumitru Cornoiu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!