1. Nu mai poti pune baza doar in CV.
Trimiterea de CV-uri si asteptarea unui raspuns nu sunt suficiente pentru obtinerea unui job, cu atat mai putin in prezent. Sunt doar o pierdere de timp si energie.
2. Experienta ta conteaza mai putin in prezent. Este nedrept si greu de crezut, dar oamenii nu vor sa asculte tot ce-ai facut tu inainte. Ei vor sa auda ceea ce poti face pentru a-i ajuta in special astazi si maine.
3. Nu ar trebui sa te astepti la un raspuns. Din pacate, aceasta curtoazie, de a informa candidatii pentru un job ca nu l-au castigat, nu se mai practica. Continua sa cauti si sa mergi la interviuri pana cand primesti o oferta ferma de angajare.
4. CV-ul nu trebuie sa contina toate joburile si studiile. Nu te obosi sa treci in CV joburi avute in urma cu peste 15 ani. Trece realizarile si training-urile recente.
5. CV-ul trebuie sa fie cat mai simplu. Ai nevoie de un CV care sa fie usor de descarcat si printat (adica sa nu aiba punctulete, linii, bolduiri, fonturi neobisnuite). Ar trebui sa contina mai multe „cuvinte cheie” cautate de angajatorii din domeniul tau.
6. Cunostintele de Internet sunt obligatorii. Obisnuieste-te sa-ti depui CV-ul online si invata cum sa utilizezi mai mult Internet-ul. In plus, trebuie sa ai o adresa de e-mail profesionista.
7. O idee buna ar fi sa fii activ pe retelele sociale. Exploreaza LinkedIn, Twitter si Facebook. Fii activ pe site-urile specializate in domeniul tau. Ia in calcul si realizarea unui site propriu (cu un blog orientat catre cariera, cu fotografie profesionista si CV).
8. Unul din primele lucruri pe care angajatorii il fac este sa te caute pe Google. Asta inseamna ca trebuie sa vezi daca exista ceva negativ despre tine pe Internet. Daca exista, incearca sa-l „ingropi” cu link-uri mai recente si favorabile.
9. Mai mult ca niciodata, conteaza pe cine cunosti si cine te cunoaste pe tine. Gasirea unui job in zilele de azi este mai putin legata de aplicarea pentru posturi disponibile si mai mult legata de identificarea nevoilor unui potential angajator, la care poti raspunde.
10. Multi intervievatori pot fi mai tineri decat tine. Obisnuieste-te cu acest lucru. Trateaza-i cu respect si invata cum sa vorbesti pe limba lor. Sa nu spui „Imi amintesti de fiul/fiica mea” sau „Cand eram de varsta ta!”.