- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

18 luni de probleme pentru HR-ul din Romania

31 Oct, 00:01 • andra.gheorghe
2007 a fost un an profitabil pentru companii, 70% dintre ele raportand cresteri de doua cifre ale afacerilor, insa criza financiara declansata in septembrie vine cu predictii sumbre pentru viitorul resurselor umane din Romania: vor aparea scaderi ale numarului de noi angajari, afacerile vor creste mai greu, iar companiile trebuie sa-si stabileasca de acum planuri viabile de retinere a angajatilor talentati.
18 luni de probleme pentru HR-ul din Romania

„Aceasta perioada de scadere va dura circa 18 luni, perioada in care companiile trebuie sa-si optimizeze costurile, sa-si reorganizeze si regandeasca modelele de business. Au nevoie de un plan de sutinere, iar unul din factorii cei mai importanti este pastrarea oamenilor talentati in organizatie, acestia fiind cei mai predispusi la a-si schimba angajatorul in perioade de criza”, a declarat Csaba Gergely, presedintele HR Club, si senior HR manager al PricewaterhouseCoopers, in cadrul conferintei nationale HR Club.

„Investitiile in oameni nu trebuie taiate sau oprite. Angajatii au nevoie in continuare de motivare si informare, au nevoie de un moral ridicat, pentru a ramane alaturi de organizatie. Ar fi o greseala strategica sa tai din costurile alocate pregatirii si specializarii personalului”, a adaugat Gergely.

Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, la care au participat 60 de manageri HR si 10 manageri generali, managementul talentelor este vazut ca fiind cea mai importanta tema pentru viitorul organizatiei.

Cum sa retii talentele in organizatie

Potrivit lui Geoff Armstrong, fost CEO al institutiei CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development, asociatie profesionala cu peste 130.000 membri in Marea Britanie si Irlanda) este in interesul companiilor sa retina talentele.

„E in interesul organizatiei sa-si retina talentele, e mai riscant si mai costisitor sa le caute in alta parte. Dar daca nu le ofera mediul propice de dezvoltare, vor pleca. Talentul este, in momentul de fata, o resursa globala. Iar cheia pentru a avea langa tine oameni potriviti este de a le asigura posibilitatea de a evolua, de a comunica deschis si de a lua propriile decizii”, a afirmat Armstrong.

„De obicei oamenii vin la munca pentru a-si face job-ul bine, iar daca la un moment dat acest lucru nu se mai intampla este pentru ca organizatiile ii demotiveaza. Talentele trebuie cautate in interior, iar managementul de top si oamenii de HR ar trebui sa renunte la „ochelarii” care-i fac sa vada talentul si leadershipul ca pe o problema”, a adaugat acesta.

Problema cea mai mare cu care se confrunta oamenii de HR- in opinia lui Armstrong – este ca toti fac acelasi lucru, nu se diferentiaza, in conditiile in care modelele de business nu mai functioneaza la fel.

In contextul actual al mediului de afaceri, angajatii sunt singura sursa prin care un business se poate diferentia de concurenta, iar cei care au contactul cel mai direct cu clientii sunt, in majoritatea cazurilor, altii decat cei cu functii de management.

Departamentul de HR trebuie sa ajute managementul de top in cautarea si depistarea dorintelor clientilor actuali si potentiali, si prin motivarea si retinerea acelor angajati, non-executivi, dar care interactioneaza direct cu clientii.

Vor mai creste salariile in 2009?

„Daca ne raportam la 2008, cresterea medie salariala a fost de 15%. In 2009, e greu de anticipat ce se va intampla, daca vor creste, stagna sau scadea salariile. Climatul actual, de dupa septembrie, e diferit fata de ce s-a intamplat pana acum. Inca nu simtim efectele crizei financiare, iar aceasta perioada de dificultate va dura circa 18 luni”, a declarat Csaba Gergely, manager de HR in cadrul PwC.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Prognoza meteo 9 ianuarie 2025. Cum e vremea în țară, la munte și în Capitală
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru pentru muncitorii din construcții, agricultură și industria alimentară
Ce efecte are „ordonanța trenuleț” asupra economiei. Se taie facilitățile IT-iștilor, dezastru ...
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft începând de joi, 9 ianuarie
Oferte de excepție la Lidl la început de 2025. Cele mai căutate produse vor fi disponibile la raft ...
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Interzis din ianuarie 2025! Decizie foarte importantă privind alimentele din magazine
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: „Ori se omoară, ori face ceva”
Daniel Onoriu a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare. Avocata fostului pilot: ...
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile rămân în profesii tradiționale”
Angajări 2025. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă din România: „Cele mai disponibile ...
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei de angajați, deși salariile depășesc 7.000 de lei
Supermarketul „La Cocoș” din Brașov și-a amânat de două ori lansarea din cauza lipsei ...
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras toate privirile
Cât costă ceasul elvețian rar pe care îl poartă Mark Zuckerberg. Accesoriul de lux cu care a atras ...