1. Documenteaza-te.
Daca ai nemultumiri legate de sef, atunci tine evidenta tuturor greselilor acestuia, cu exemple concrete, datate.
2. Vorbeste direct cu seful de la resurse umane. Nu te baza pe altii sa iti transmita doleantele legate de sef mai departe catre cei de la resurse umane.
De asemenea, nu presupune ca cei de la HR vor veni sa discute personal cu tine legat de neintelegerile pe care le ai cu seful tau. Cel mai bine este sa-ti expui personal nemutumirile direct celor de la resurse umane.
3. Incurajeaza-ti colegii sa-si exprime nemultumirile fata de sef. Cu cat se strang mai multi colegi care sa explice ce nemultumiri au fata de sef, cu atat mai bine vor intelege sefii cei mari care este adevarata problema.
4. Fii direct si la obiect. Oamenii tind sa nuanteze acuzatiile atunci cand sunt intrebati direct. In loc sa spui „Mi se pare ca termenele limita pe care ni le da sunt nerealiste”, mai bine spui direct „Termenele limita pe care ni le da sunt nerealiste”.
5. Fii pregatit sa nu se schimbe nimic o perioada. Seful sefului tau nu ia in seama plangerile tale, si asta pentru ca el a fost cel care l-a angajat in companie. Daca va tine cont de sesizarile tale si il va concedia, atunci va trebui automat sa admita ca a gresit cand l-a angajat. Or, oamenilor nu prea le place sa-si recunoasca greselile, asa ca tind sa ignore acest tip de probleme pentru cat mai mult timp posibil.