Mit 1: Poti obtine un job doar daca ai pile in zilele acestea.
Fapt: Multi oameni isi gasesc de lucru dupa ce observa un anunt, trimit un CV si merg la interviu. Poate parea ca astazi situatia e alta, in conditiile in care sunt multi candidati pentru un numar limitat de job-uri. Dar cele mai multe dintre job-urile disponibile sunt ocupate de persoane fara pile.
Mit 2: Daca gasesti cea mai buna idee pentru ca CV-ul tau sa
iasa in evidenta, vei atrage atentia directorului de recrutare.
Fapt: S-ar putea sa capeti atentie, dar nu de genul la care te astepti. Design excentric, trimiterea CV-ului prin curierat, CV sub forma de inregistrare video sau alte astfel de idei de a iesi in evidenta nu compenseaza lipsa de calificare si poti face o impresie nu tocmai buna directorilor de recrutare.
Daca vrei sa te evidentiezi, compune o scrisoare de intentie si un CV care sa arate succesele inregistrate in domeniul in care se face angajarea.
Mit 3: Am o diploma de studii superioare, asa ca nu trebuie sa incep de jos.
Fapt: Cu diploma sau fara, cei mai multi dintre absolventi isi incep cariera de jos. Angajatorii nu-ti vor da o functie mai mare pana cand nu vei dobandi experienta.
Cand angajatorii solicita ca aplicantii la job sa aiba studii superioare, nu o fac pentru ca diploma in sine ii pregateste pentru functia mai mare ci pentru a vedea daca acestia indeplinesc anumite conditii obligatorii pentru un post de entry-level.
Pentru a obtine job-uri interesante, trebuie sa capeti mai multa experienta, pe langa studii.
Mit 4: Nu trebuie sa arati vreo slabiciune in timpul interviului.
Fapt: Intervievatorii stiu ca ai slabiciuni, chiar daca tu vrei sa le ascunzi. Asa ca nu vor fi socati sa afle ca ai cateva slabiciuni. Problema lor este cum ti-ar putea influenta aceste slabiciuni activitatea la job-ul dorit. Acest lucru ar trebui sa te preocupe si pe tine, intrucat nu vrei sa ai probleme la noul loc de munca sau sa fii concediat.
Candidatii care nu vor sau nu-si pot recunoaste propriile slabiciuni dau impresia ca nu se cunosc pe ei insisi si nu pot fi luati in serios pentru angajare.
Mit 5: Daca nu stii ce vrei, urmeaza o facultate.
Fapt: Urmeaza o facultate daca domeniul in care vrei sa lucrezi necesita acest lucru. Nu mergi la facultate pentru ca nu stii ce altceva sa faci sau din cauza ca piata muncii este in scadere.
O facultate e scumpa si ia timp. Si, in general, nu te ajuta sa-ti gasesti mai usor un job, decat daca vrei sa lucrezi intr-un domeniu specific in care se solicita o astfel de diploma.
Mai mult, te va impiedica sa capeti experienta. Cand vei termina facultatea, colegii tai, care intre timp au lucrat, vor fi mai competitivi decat tine.
Cititi aici lista detaliata cu cele cinci mituri alcatuita de US News, preluata de Yahoo Finance.