- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

60% dintre companiile din România au investit în ultimii ani în programe de well-being pentru angajați

05 Sep, 12:33 • Bumbeneci Diana
Companiile din România sunt tot mai interesate de bunăstarea angajaților. Un nou studiu scoate la iveală faptul că peste 60% dintre instituții au investit în ultimii ani în programe de well-being pentru angajați.
60% dintre companiile din România au investit în ultimii ani în programe de well-being pentru angajați

În contextul schimbărilor semnificative pe piața muncii din România, printre care provocările legate de atragerea și retenția talentelor și sistemul de lucru hibrid, 60% dintre companii au decis în ultimii ani să aloce resurse pentru bunăstarea fizică și emoțională a echipelor lor. Majoritatea programelor de well-being implementate la nivel local includ evenimente de team building, consiliere și suport psihologic, precum și sesiuni de gestionarea emoțiilor și relațiilor. În ceea ce privește bugetul alocat, pentru 41% dintre companii acesta a rămas la același nivel în ultimii doi ani, în timp ce pentru 38% dintre companii sumele alocate s-au majorat.

Companiile „se bat” pe programe de well-being pentru angajați

Acestea sunt cele mai importante concluzii ale unui sondaj realizat de către EXEC-EDU, liderul pieței de executive education, care deține de peste 9 ani o divizie dedicată programelor de well-being.

”Cererea pentru programe de well-being a cunoscut un trend ascendent după pandemie, iar angajații au început să acorde o importanță sporită acestui tip de ateliere. Încep să fie dezvoltate și programe mai complexe, integrate, care sunt construite pornind de la necesitățile reale din companii. Pe de altă parte, succesul acestui tip de inițiative depinde și de implicarea și susținerea managementului. Ei sunt primii care declară că se simt epuizați, copleșiți și stresați, deci au nevoie la rândul lor de susținere și de o mentalitate care să permită promovarea și propagarea acestor inițiative și în rândul colegilor din subordinea lor”, declară Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Astfel, pe primul loc în topul activităților de well-being oferite de companii sunt în continuare tradiționalele evenimente de team building (72%), urmate de sesiuni de consiliere și suport psihologic (43%), de gestionarea emoțiilor și relațiilor (41%), nutriție (36%), programe de sport sau spații destinate sportului (34%), dar și seminarii de educație financiară (34%).

Ai putea citi: Fenomenul Dunning-Kruger în 2024: Misterele iluziei de competență și înșelăciunea ignoranței la locul de muncă

Principalul beneficiu menționat de respondenții la sondajul EXEC-EDU, ca rezultat al acestor investiții, este un grad de implicare mai ridicat al angajaților, rezultat pe care un procent covârșitor de 72% dintre participanții la sondaj l-au scos în evidență. La fel de importantă este creșterea brandului de angajator, care are drept consecință imediată un proces de recrutare mai rapid, în 41% din cazuri, corelată cu o fluctuație mai mică de personal, indicată de 36% din companii. De asemenea, 43% dintre respondenți au observat o creștere a productivității și a performanței echipelor, în timp ce 13% au indicat că numărul concediilor medicale a scăzut semnificativ.

”Programele de well-being au devenit o bază absolut necesară pentru dezvoltarea unei culturi organizaționale constructive și a unui mediu în care angajații să se simtă valorizați și apreciați. Departamentele de HR depun eforturi în a identifica furnizorii potriviți în această arie, pentru a menține un grad mare de engagement în rândul angajaților.

Strategia noastră este de a aloca resurse pentru oferirea de soluții personalizate de well-being pentru lideri, pentru că ei susțin starea de bine a întregii organizații. De aceea, am lansat deja înscrierile pentru programul Well-being 360, adresat managementului din companii. Este un program care integrează toate ariile well-being-ului, de la relația pe care o avem cu corpul, mintea, emoțiile noastre, până la dimensiunile spirituală, socială, ocupațională și financiară”, a mai adăugat Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Printre factorii de succes ai unui astfel de program se numără interesul angajaților, implicarea managementului, comunicarea și vânzarea internă, dar și personalizarea sesiunilor la nevoie reale ale angajaților.
Principalele provocări întâmpinate de către companiile care au introdus aceste cursuri sunt costurile ridicate asociate cu acestea (41%), lipsa timpului pentru concretizarea lor (40%), lipsa interesului angajaților (39%), precum și reticența managementului companiei (32%).

Aproape jumătate dintre companiile care nu au implementat deloc activități de well-being susțin că le iau în calcul în viitor, considerându-le foarte importante, în timp ce 38% dintre intervievați spun că lipsa bugetului a fost principalul obstacol.
La sondajul EXEC-EDU, realizat în luna august, au răspuns manageri din industrii ca retail, IT, petrol și gaze, educație, FMCG, banking, agribusiness, curierat, transporturi, consultanță.

34% dintre intervievați lucrează în companii ce au între 100 și 500 de angajați, 30% activează în companii ce au peste 500 de angajați, 12% în companii ce au între 50 și 100 de angajați, iar 22% în firme cu echipe mai mici de 50 de persoane.

Vezi și: Câți ani va trebui să muncești pentru a achita un apartament cu 2 camere cumpărat într-un bloc vechi

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Ce salariu are o farmacistă în Franţa. Elena Andreea rupe tăcerea: diferenţe uriaşe faţă de România
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost declarat cel mai popular site web
Motivul pentru care fondatorul TikTok nu își lasă copiii să folosească aplicația. În 2021, a fost ...
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea promova doi ani într-unul singur.
Schimbare majoră în învăţământ! O categorie de elevi va putea termina liceul mai repede. Vor putea ...
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte PNL: „Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor. Efectiv, România nu își permite să mai adauge 25 de miliarde la deficit!”
Creșterea pensiilor și salariilor din 2025, pusă sub semnul întrebării. Ciprian Ciucu, prim-vicepreședinte ...
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. Salariile acestora au crescut cu aproximativ 40% în ultimii doi ani
Categoria de angajați care va beneficia de o majorare salarială de 1.000 de lei începând din 2025. ...
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Cum să îți îmbunătățești rapid pronunția în limba germană
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile capitale europene
Prețurile la cazare, în Craiova, în preajma sărbătorilor, de 2 sau 3 ori mai mari decât în marile ...
De ce terasa Stuf din Vama Veche a fost pusă la pământ. Beach-barul legendar a scris istorie în Vamă timp de un sfert de secol
De ce terasa Stuf din Vama Veche a fost pusă la pământ. Beach-barul legendar a scris istorie în Vamă ...
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari, Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari, Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Avertisment dur făcut de specialişti: „Vom intra în sevraj economic”/ Ciolacu: „România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitatea politică”
Avertisment dur făcut de specialişti: „Vom intra în sevraj economic”/ Ciolacu: „România ...
Magazinul german cu prețuri mici care a invadat România. Sunt peste 150 de sedii în țară
Magazinul german cu prețuri mici care a invadat România. Sunt peste 150 de sedii în țară
Ce cadouri să nu oferi niciodată. Sunt aducătoare de ghinion. Unele aduc pagubă, altele amplifică tensiunile în cuplu
Ce cadouri să nu oferi niciodată. Sunt aducătoare de ghinion. Unele aduc pagubă, altele amplifică ...
Cum vor evolua dobânzile la credite în 2025. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „Pentru ca dobânzile să scadă, ar trebui ca inflația să scadă, iar aceasta este o perspectivă îndepărtată”
Cum vor evolua dobânzile la credite în 2025. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „Pentru ...
Atenție șoferi! Cum poți evita suspendarea permisului de conducere dacă ai puncte de penalizare acumulate
Atenție șoferi! Cum poți evita suspendarea permisului de conducere dacă ai puncte de penalizare acumulate
Cât costă cozonacul Dubai, ultima fiță în materie de deserturi de sărbători. O vedetă din România comercializează cozonaci Dubai la pachet cu alte două sortimente speciale de cozonaci
Cât costă cozonacul Dubai, ultima fiță în materie de deserturi de sărbători. O vedetă din România ...
Moneda rar întâlnită în România care te îmbogățește de Crăciun. Suma uriașă cu care se vinde pe internet
Moneda rar întâlnită în România care te îmbogățește de Crăciun. Suma uriașă cu care se vinde ...
Brico Dépôt România, lanțul de magazine de bricolaj și amenajări interioare, intră în portofoliul Altex România. Valoarea tranzacției se ridică la 70 milioane de euro
Brico Dépôt România, lanțul de magazine de bricolaj și amenajări interioare, intră în portofoliul ...
Angajații care vor primi câte 200 de lei de la 1 ianuarie 2025. Legea pe care toți angajatorii trebuie să o respecte
Angajații care vor primi câte 200 de lei de la 1 ianuarie 2025. Legea pe care toți angajatorii trebuie ...