Personalizeaza cat mai mult scrisoarea de intentie
Directorii de resurse umane primesc numeroase CV-uri insotite de scrisori de intentie, in special in aceasta perioada de recesiune. Cand se uita pe scrisorile de intentie, observa ca sunt scrise de cineva care stie numele companiei dar care nu cunoaste prea multe despre business-ul ei, si le arunca.
Angajatorii vor sa stie mai exact de ce esti interesat sa lucrezi pentru ei. Asa ca acorda doua ore pentru a te uita pe site-ul companiei, pe profilele directorilor de pe LinkedIn, pe blog-uri cat si pe articole legate de industrie, inainte de a incepe sa formulezi scrisoarea de intentie.
Ai grija la limajul trupului in timpul interviului
Chiar si in conversatia mica dinaintea interviului, priveste persoana cu care vorbesti in ochi, zambeste cand trebuie.
In niciun caz nu trebuie sa dai din pincioare, sa lovesti biroul, sa-ti rasucesti parul, sa-ti verifici telefonul mobil, sa te joci cu pixul, sa ramai cu privirea fixa sau sa-ti rozi unghiile..
Umpleti CV-ul cu activitati voluntare
Pentru cei cu pauze intre diverse locuri de munca, determinate fie de somaj sau alte cauze, expertii recomanda completarea acelor pauze cu activitati voluntare.
Acestea vor transmite angajatorilor mesajul ca in ciuda faptului ca ai trecut printr-o perioada proasta, te-ai gandit sa-i ajuti pe altii. In plus, nu ti s-au irosit nici aptitudinile.
Fii atent la detalii
Un mic detaliu poate fi nesemnificativ in multe cazuri, dar cand e vorba de un interviu de angajare, poate face diferenta intre a primi sau nu job-ul.
Faptul ca omiti mici detalii in CV poate indica angajatorului ca pe viitor vei fi un angajat problema, ce nu respecta, spre exemplu, termenele-limita.
CV-ul trebuie sa raspunda la unele intrebari
CV-urile care atrag atentia directorilor de resurse umane prezinta mai mult decat sarcinile si aptitudinile cerute de job-ul pentru care se aplica. Ele raspund la intrebarile legate de ceea ce a facut deosebit candidatul la job-urile anterioare.
Daca a avut o performata medie sau deosebita, astfel incat colegii si sefii au regretat plecarea acestuia din companie.
Fii sigur ca esti potrivit pentru job
Daca ai avea o inaltime de peste 2 m si o greutate de peste 100 kg ai aplica pentru rolul micii orfane Anie, intr-un spectacol pe Broadway?
Oricat de ridicola ar aparea aceasta imagine, directorii de resurse umane rasfoiesc zilnic mii de CV-uri nepotrivite pentru job-ul cautat.
Lasa intervievatorul sa respire
Cei mai multi dintre candidatii pentru un job sunt pregatiti sa foloseasca acelasi ton ca si intervievatorul lor la interviu. Dar acesta ar putea sa nu fie cel mai bun plan. Si asta pentru ca majoritatea intervievatorilor urasc sa ia interviuri.
Un candidat poate avea un avantaj folosindu-se de limbajul trupului pentru a parea prietenos, amabil, asculta atent si subliniaza ca te intelegi bine cu colegii.
Gandeste inainte de a actiona
Cercetatorii de la Universitatea din Missouri au studiat recent eforturile a 327 de solicitanti de job-uri, cu varsta intre 20 si 40 de ani, si au ajuns la concluzia ca realizarea unui plan si urmarirea acestuia la inceputul unui interviu de angajare are un impact semnificativ asupra succesului acestuia.
Aplica pentru job-ul cel mai putin dorit
Recesiunea a redus oportunitatile de angajare in multe domenii, in timp ce in altele au crescut ori s-au mentinut (spre exemplu productia auto vs asistenta sociala). In urma acestui proces, multi someri se intreaba cum sa se angajeze in alte domenii.
Acesta este un obiectiv greu de indeplinit in orice perioada. Expertii in resurse umane sugereaza ca solicitantii de job-uri aplica pentru o slujba pe care nu o vrea nimeni atunci cand intra intr-un domeniu nou.
Daca o pozitie este greu de ocupat, angajatorul ar putea fi dispus sa ofere acest post unei persoane necalificate, dar care vrea sa invete sa lucreze in noul domeniu.