- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Adio, angajari! Piata muncii din Romania, zdruncinata din nou

24 Oct, 00:07 • valentin..nicolae
Prognozele de crestere economica sunt revizuite in scadere, principalii lideri ai Europei incearca sa gaseasca o solutie la criza datoriilor suverane, iar toata lumea vorbeste de un nou val al crizei.  In acest context, in Romania, piata muncii se pregateste de "un inghet".
Adio, angajari! Piata muncii din Romania, zdruncinata din nou

Situatia economica internationala va avea un impact direct si vizibil asupra recrutarilor locale pentru ca in momentul in care, la fel ca in 2010, companiile internationale au probleme pe pietele lor cheie, care in mod traditional returneaza cele mai bune rezultate financiare, consecintele se simt si la noi, atat la nivel de cifre, cat si la nivelul politicilor HR.

Astfel, apar reduceri de costuri, scaderea productiei si implicit reducerea numarul de angajati ori inghetarea recrutarilor.

„Piata muncii este si era cvasi-inghetata. Este o stare in care se afla dinainte ca semnalele din piata externa sa se inrautateasca. Multe dintre anunturile de angajare publicate sunt false. Acele firme vor sa arate ca le merge bine”, a spus Mihaela Tudorancea, managing partner-ul firmei de HR Nefertiti Human Capital Consulting.

Ea considera ca in ceea ce priveste impactul asupra recrutarilor, unda de soc nu este produsa de Grecia, ci de agentiile de rating, precum Standard and Poor’s, care intentioneaza sa retrogradeze multe din statele europene.

Standard and Poor’s a anuntat vineri ca are in vedere retrogradarea ratingurilor de credit a cinci tari europene, respectiv Franta, Spania, Italia, Irlanda si Portugalia.

„Dinamica recrutarilor nu va incetini chiar la nivelul din toamna trecuta, insa depinde foarte mult de domeniu”, a spus Oana Datki, country manager al firmei de recrutare Consulteam Romania.

Viorel Ghete, managing partner in cadrul BPI Group Romania, este rezervat cu privire la modul in care vor evolua recrutarile in aceasta perioada.

„Impactul asupra proceselor de recrutare este inca dificil de intrezarit. Totusi, avem cunostinta de companii care au inghetat din nou procesele de recrutare, indiferent de nivel. Criza se poate suprapune si cu alte procese din companii, de tip fuziuni, externalizari, eroziunea portofoliului de produse, iar acest lucru poate face ca evolutia sa fie si mai putin predictibila”, a spus Ghete.

Pe de alta parte, specialistii considera ca efectele nu se vor limita doar la inghetarea pietei muncii, ci si la disponibilizari.

„Cu siguranta, companiile vor continua sa caute optimizarea costurilor. Una dintre modalitati este si reducerea personalului”, a spus Ghete.

De aceeasi parere este si Mihaela Tudorancea, care se asteapta ca „anul viitor sa apara noi reduceri de personal„.

„In ceea ce priveste noi valuri de disponibilizari, semnale concrete nu exista in momentul de fata. Mediul bancar este vazut ca un mediu vulnerabil, insa institutiile bancare importante au trecut deja prin reorganizari strategice care sa le permita eficientizarea operatiunilor si mentinerea cotei de piata. Marea provocare ramane mentinerea acestui trend ascendent si pentru 2011-2012″, au spus reprezentantii companiei Lugera&Makler.

Potrivit Oanei Datki, la nivelul recrutarilor, consecintele se vor resimti in special la nivelul pozitiilor entry-level, pentru ca in ceea ce priveste echipele de manageri si specialisti, „lucrurile s-au asezat”, cu exceptia cazurilor izolate, in care au ramas posturi neocupate.

[quote=Lugera&Makler]Intr-un scenariu optimist, in conditiile mentinerii cresterii
economice din ultima perioada, piata recrutarilor  va reveni la
nivelul din 2007 – 2008, conform estimarilor, in 2015[/quote]

Specialistii considera ca cele mai vulnerabile domenii sunt cel bancar, farmaceutic, serviciile si retail-ul. Pe de alta parte, IT-ul, industria auto si FMCG-ul sunt inca domenii care au un grad de rezistenta mai mare.

„Daca puterea de cumparare pe plan local este semnificativ afectata, se va remarca un impact asupra companiilor din comert si servicii. Datoram mult activitatilor industrial productive, care reprezinta un soclu de stabilitate, pentru ca au putut exporta, inclusiv in perioada de criza. Daca Europa Occidentala va intra din nou in recesiune, cu siguranta, pe termen mediu, impactul se va vedea si pe aceasta categorie de companii”, a spus Viorel Ghete, managing partner in cadrul BPI group Romania.

Prin urmare, cum ar trebui sa reactioneze cei care isi cauta un loc de munca?

Oana Datki propune adoptarea unei gandiri pe termen mediu si lung, in timp ce Mihaela Tudorancea propune o „cautare activa”.

1. Analizeaza-ti optiunile si oportunitatile valabile in aceasta perioada. ” Candidatul trebuie sa vada ce calitati compatibile cu  oportunitatile de pe piata  are si cum poate sa le imbunatateasca. Sunt multe cursuri gratuite de formare profesionala, finante prin fonduri europene”, a spus Tudorancea.

2. Documenteaza-te cu privire la industria si piata in care activeaza companiile spre care te orientezi.  Poti cauta informatii pe diverse site-uri, prin presa sau poti incerca sa gasesti fosti angajati ai acelei companii cu ajutorul retelelor de socializare.

3. Gandeste-te daca sansele de angajare sunt intr-adevar reale.

4. Promoveaza-te. „Cei aflati in cautarea unui loc de munca trebuie sa aiba o strategie de promovare a brandului personal si sa fructifice fiecare interactiune pentru manifestarea interesului de a isi gasi un loc de munca”, a spus Monica Dona, reprezentant Lugera&Makler.

In acest sens, online-ul ramane un mediu accesibil, cu oportunitati diverse: aplicatii pe site-uri de joburi, conectarea si abordarea directa a profesionistilor din HR prin intermediul site-urilor de socializare, dar si posibilitatea de a te promova prin intermediul blogurilor, forum-urilor sau grupurilor de discutii de pe diverse site-uri.

5. Discuta cu angajatorul un plan de cariera pe termen mediu/lung pentru a-ti cantari corect optiunile.

„Cei care isi cauta un job, la momentul interviului trebuie sa discute cu angajatorul pe termen lung, in perspectiva,  la modul: daca acum oferta salariala este sub asteptari, sa discute despre imbunatatirea pachetului salarial fie dupa un anumit interval de timp, fie in baza atingerii unui target”, a spus Datki.

In acelasi timp, trebuie sa gasesti un echilibru intre nevoile tale si cele ale angajatorului. Altfel spus, trebuie sa analizezi bine oferta de angajare si sa fii flexibil.

„Indiferent de nivel, candidatii care doresc sa fixeze ei regulile jocului vor avea de pierdut in competitie cu alte persoane care se pliaza mai bine pe asteptarile angajatorului”, a spus Ghete.

6. Ai in vedere posibilitatea reconversiei profesionale.

7. Nu te limita la aria geografica in care traiesti acum. Exista oportunitati de angajare si in alte orase sau tari. „Sunt multe companii internationale care isi detaseaza oamenii in filialele din strainatate. Numarul lor a crescut mult in ultima vreme . Exista cereri pentru Romania, chiar la un nivel marisor fata de anul trecut. In special in HoReCa, agricultura si constructii. De asemenea, sunt multe firme IT care se vor orienta catre deschiderea de divizii in Romania”, a spus Tudorancea.

„Important este ca absolut niciodata cand te suna cineva pentru un interviu si iti zice: ‘V-am sunat in legatura cu anuntul de angajare pe care l-am publicat pe site-ul X’, sa spui: ‘A, nu mai stiu, am aplicat la mai multe”, a precizat Tudorancea.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante ...
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii fascinați de Transalpina
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii ...
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
WhatsApp introduce funcția de transcriere a mesajelor vocale. Va salva foarte mult timp utilizatorilor
WhatsApp introduce funcția de transcriere a mesajelor vocale. Va salva foarte mult timp utilizatorilor
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească