Ariile profesionale care ofera cele mai atractive salarii vor fi, in continuare, finantele (in special posturile de controlling si audit), IT, vanzari (pentru nivelul imediat superior posturilor de key account manager) si dezvoltare de business. Totusi, nu va fi inregistrata o crestere semnificativa a salariilor, nici pentru aceste domenii, nici pentru restul, in 2008 remuneratiile urmand sa se adapteze ritmului inflatiei, a spus pentru DailyBusiness Corina Diaconu, managing director al companiei de recrutare ABC Human Capital.
Cu aceasta idee este de acord si Marius Balasoiu managing partner la firma de HR For People, care insa nuanteaza spunand ca vor exista si unele exceptii.
„Exista domenii cu cresteri salariale peste medie, iar acestea s-ar putea vedea si in 2008”, a spus Marius Balasoiu managing partner la For People, dand ca exemplu domeniul constructiilor, unde muncitorii au primit in 2007 salarii duble fata de anul anterior, dar si domeniile in care performanta individuala poate spori remuneratia la final de luna prin bonusuri, precum vanzarile.
Planurile de recrutare ale anului 2008 vor fi marcate de cautarea de specialisti, indiferent de domeniu, dar in special a celor din IT si din domeniul tehnic, inginerii din toate categoriile incepand sa fie din ce in ce mai cautati, potrivit analistilor din HR.
„Specialistii sunt deja din ce in ce mai cautati, pentru ca este nevoie de angajati cu o cat mai buna pregatire teoretica si practica. Genul acesta de candidati se remarca deja printr-o cautare activa de job-uri atractive, ei constientizand ca exista o mare nevoie in piata pentru ei”, a afirmat Diaconu.
Angajatii cer mai mult decat salariu bun
Si in 2008, viitorii potentiali angajati vor fi atrasi de locuri de munca in segmentul de vanzari, axandu-se, de data aceasta, mai putin pe un pachet salarial atractiv, si mai mult pe trasarea unei traiectorii precise in ceea ce priveste oportunitatile de cariera si posibilitatile de training si pregatire profesionala pe care le ofera compania angajatoare.
„Angajatii care sunt preocupati si de alte aspecte decat cel salarial marseaza foarte mult pe posibilitatile de dezvoltare a carierei in compania angajatoare, fie ca este vorba de avansari in cadrul aceluiasi departament, de migrari catre ale departamente sau pur si simplu de training-uri care ii ajuta sa acumuleze noi cunostinte”, este de parere Corina Diaconu.
„Angajatii au inceput sa fie atenti la ce ofera de banii pe care ii castiga, astfel incat documente ca fisa postului sau regulamente interne sunt solicitate si analizate atunci cand se vorbeste de angajare”, spune si Marius Balasoiu, managing partner firma de HR For People. „Pe langa salariu si deja cotidienele bonuri de masa, angajatii solicita mai nou asigurari medicale, timp de lucru riguros – o alternativa interesanta la fenomenul de downshifting -, pregatire si chiar o traiectorie clar desenata a carierei in domeniul in care intra”.
Diferentele la nivel de remuneratie sunt vizibile, si vor fi si in 2008, in privinta posturilor de entry level comparativ cu cele din aria de management, iar remuneratiile incep sa depinda tot mai mult de nivelul de performanta al angajatilor.
„In principiu vorbim de specializari de nisa, in care salariile pot ajunge la cateva mii de euro lunar (analisti financiari, softisti de nisa, specialisti in marketing) . Pe de alta parte, pot spune ca un om de vanzari priceput cu un salariu nu mai mare de cateva sute de euro poate ajunge cu usurinta la 2.500-4.000 de euro lunar din comisioane si bonusuri. In Romania incepe sa nu mai conteze atat de mult salariul lunar cat veniturile lunare, calculate mai ales din comisioane aplicate activitatilor comerciale directe”, a explicat Balasoiu.
Pentru posturile de entry level se practica o oferta salariala mai putin consistenta, care este insa dublata de oportunitatile de cariera si de posibilitatile de training si pregatire profesionala pe care compania angajatoare le ofera. „Pentru nivele de management mai ridicate, discutam de pachete salariale care includ o parte salariala fixa foarte atractiva, la care se adauga bonusuri anuale, pentru performante deosebite, acces la programe de MBA, asigurari medicale la clinici de prestigiu, asigurari de viata, plus deja cunoscutele instrumente de lucru: masina, laptop, telefon mobil, decontarea diverselor cheltuieli de protocol”, a spus si Corina Diaconu de la ABC Human Capital.
Cele mai mari cresteri
Domeniile care au raportat cele mai mari cresteri salariale in 2007, fata de anul trecut, si care vor oferi cele mai ridicate cresteri salariale si in 2008 sunt domeniul financiar-contabil, unde s-a constat o crestere a cererii ofertei salariale la pozitii de middle si top, domeniile tehnice si de productie, unde se inregistreaza o lipsa acuta de specialisti, IT, unde exista o crestere constanta an de an, domeniul bancar (crestere favorizata de aparitia pe piata a unor noi jucatori, concurenta intre acestia manifestandu-se inclusiv la nivelul constituirii propriilor echipe), industria tutunului, telecomunicatiile, domeniul energetic.
„Calificari de baza si chiar necalificatii in domenii cum ar fi constructiile civile sau cele de drumuri si poduri incep sa castige mult mai bine decat inainte pentru ca au in acest moment o perspectiva relativ interesanta prin deschiderea pietei de munca europene. Astfel am intalnit ca o aparitie inedita expati romani veniti din afara Romaniei cu firme straine pentru a lucra pe santiere de constructii din Romania”, a precizat Balasoiu.
O noua tendinta, care se va mentine si va prinde mai mult contur in viitorul departamentelor de HR din cadrul companiilor romanesti, este reprezentata de cererea consistenta de training-uri. Pe fondul uneia dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta majoritatea companiilor, retentia personalului, majoritatea companiilor apleaza la cel putin un program de training pe an.
„La ora actuala training-urile merg de la cele de soft skills (tehnici de prezentare, vanzare si negociere, comunicare, time management) pana la cele care au drept scop participarea managerilor la diverse programme de MBA. Companiile pregatesc bugete mai mari de la an la an pentru programele de training, vizand pachete de calitate pe de o parte si o participare cat mai diversificata a angajatilor la training-uri”, a mentionat Diaconu.
Balasoiu confirma cererea ascendenta de training-uri de pe piata muncii, subliniind interesul crescand fata de programele de pregatire a angajatilor dezvoltate pe plan local.
„Francizele vor continua trendul ascendent mai ales la nivel de volume de cursuri prestate, dar in 2008 vor fi interesante si cursurile dezvoltate pe plan local care ar putea tine cont mai mult de nevoile companiilor pe plan local”, a precizat managing partener-ul For People.