- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Angajat in Romania: Ore suplimentare chiar si in weekend, dar multumit de program, salariu si colegi

23 Mar, 15:17 • Redactia DailyBusiness
Cei mai multi dintre romani (60%) sustin ca isi petrec in medie 8-9 ore la locul de munca, doua treimi dintre ei (66%) spun ca fac ore suplimentare, iar jumatate dintre acestia lucreaza si in weekend. Aceste doua aspecte nu par sa-i deranjeze foarte mult, majoritatea declarandu-se multumiti de program, salariu, precum si de relatiile cu colegii, arata un studiu al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).
Angajat in Romania: Ore suplimentare chiar si in weekend, dar multumit de program, salariu si colegi

Doar nu sfert dintre cei care au participat la acest studiu spun ca muncesc in medie 10-12 ore pe zi. Cu toate acestea, orele suplimentare sunt o practica destul de obisnuita, avand in vedere raspunsurile a 66% dintre participanti. De asemenea, mai mult de jumatate dintre ei fac acest lucru in mod voluntar, in special categoria de varsta 36-50 de ani.

Nici munca in weekend nu ii deranjeaza foarte mult pe romani, in special pe cei care fac parte din categoria celor cu studii primare.

Sa ai un loc de munca intr-un context economic dificil este important pentru 87% dintre cei care au participat la studiu, mai ales ca peste jumatate dintre respondenti considera ca le-ar fi foarte greu sa-si gaseasca un nou job in cazul in care ar fi demise.

Cei mai multi dintre romani sunt multumiti sau foarte multumiti de salariul lor (59%) si de relatiile cu colegii (91%), dar si de programul de lucru (85%).

Cautarea unui nou job nu e o prioritate

Romanii nu sunt foarte activi cand vine vorba de cautarea unui nou loc de munca. Doar 15% dintre ei au planuri in acest sens, iar 32% spera ca vor fi promovati in cadrul aceleiasi companii, desi cred ca sansele ca acest lucru sa se materializeze anul acesta sunt aproape nule.

Grija pentru siguranta locului de munca ii apasa si nu prea tare pe romani. Astfel, 41% sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde jobul, dar 57% se declara putin sau deloc ingrijorati de acest aspect.

Cei care se afla deja in situatia de a-si fi pierdut locul de munca si sunt in cautarea altuia, sunt dispusi sa faca compromisuri. Astfel, 76% dintre respondentii din categoria persoanelor fara un loc de munca, ar accepta un post care necesita competente sub pregatirea lor profesionala, 75% ar fi dispusi sa lucreze peste program sau de acasa in mod frecvent, iar 56% s-ar multumi cu mai putin bani decat s-ar astepta.

Dintre cele 2.089 de persoane intervievate, 48% lucreaza in sectorul public, 50% in mediul privat, iar 1% nu au dorit sa raspunda. Din cauza aproximarilor facute de soft, este posibil ca procentele sa nu insumeze intotdeauna 100.

Urmărește Daily Business pe Google News