„Cele mai afectate domenii sunt cel auto, cel al textilelor, prelucrarea lemnului si constructiile”, a explicat Maria Smid, de la firma de consultanta si recrutare Kienbaum, citata de NewsIn.
„Pe de alta parte, cererea pentru persoane calificate, cu studii si experienta internationala se va mentine ridicata, iar salariile vor creste cu 12-13%, deoarece exista o oferta scazuta de personal de acest tip”, a mai spus Smid.
Autorii studiului se asteapta ca salariile din Romania sa aiba o crestere anuala medie de 12,8% – cea mai mare din zona Europei Centrale si de Est – si prognozeaza o inflatie de 5,5% in acest an.
Smid a adaugat ca in Germania si Austria exista companii interesate sa-si transfere activitatea in Romania, ca urmare a costurilor mai reduse cu forta de munca. Ea a spus ca firmele respective provin din industria lemnului, sectorul de ambalare si din activitatea de asamblare, dar s-a ferit sa dea nume.
„Mai multe companii din Austria si Germania iau in calcul mutarea activitatii in Romania, pentru a-si diminua cheltuielile, tinand cont de faptul ca in Romania costurile cu salariile sunt mult mai reduse. De exemplu, un director general are un venit anual brut, in medie, de 280.000 euro, in Germania, de peste 5,5 ori mai mare decat in Romania”, a mai explicat Smid.