- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Angajatorii români scot pe piaţa din ce în ce mai puţine joburi remote sau hibrid. Faţă de perioada pandemiei, numărul celor care lucrează de acasă este infim

03 Oct, 22:27 • Russo George
Piața muncii remote a suferit o scădere considerabilă în 2023, după ce anii anteriori, respectiv în timpul pandemiei de Covid 19 şi în perioada imediat următoare, au înregistrat o creștere remarcabilă a acestui tip de joburi.
Angajatorii români scot pe piaţa din ce în ce mai puţine joburi remote sau hibrid. Faţă de perioada pandemiei, numărul celor care lucrează de acasă este infim

Dacă în perioada 2020-2022 joburile remote reprezentau peste 10% din totalul postărilor de pe platformele de recrutare, anul acesta procentul a scăzut sub 5%. În primele nouă luni ale anului, doar 4,3% dintre locurile de muncă disponibile pe eJobs.ro au fost pentru poziții remote, echivalentul a aproximativ 10.000 de joburi.

Această tendință de reducere a locurilor de muncă remote vine în contextul în care multe companii preferă revenirea la birou sau un model hibrid, care presupune o prezență fizică de cel puțin trei zile pe săptămână. În ciuda acestei schimbări, interesul candidaților pentru joburi remote rămâne ridicat.

„Ideea de remote nu mai este în mod necesar o regulă a pieței, ci mai degrabă un beneficiu pe care o parte tot mai mică dintre angajatori îl oferă”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro.

Interesul pentru joburile remote rămâne crescut, chiar dacă oferta a scăzut considerabil

Chiar dacă oferta de joburi remote s-a redus, numărul de aplicări pentru aceste poziții a crescut semnificativ. Aproximativ 13,7% din totalul aplicărilor din primele nouă luni ale anului au fost pentru joburi remote, un procent mult mai mare comparativ cu cel al ofertelor disponibile.

„Numărul de aplicări pentru joburile remote a crescut, ajungând în acest moment la 13,7% din totalul aplicărilor”, a adăugat Roxana Drăghici.

Aceasta a subliniat și diferențele între joburile remote și cele din străinătate. Deși 4,3% dintre locurile de muncă postate pe eJobs.ro sunt pentru joburi în afara României, acestea atrag doar 1,4% din aplicări, o situație complet opusă față de interesul pentru joburile remote.

Citeşte şi: Permise de călătorie gratuite pentru tinerii care vor să se plimbe prin Europa. Cum pot fi obținute