Previziunile de angajare s-au imbunatatit atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de perioada similara a anului trecut, indicand cresteri de 7, respectiv 12 puncte procentuale.
Angajatorii romani anticipeaza o crestere moderata a volumului angajarilor pentru al doilea trimestru.
In timp ce 19% dintre angajatori se asteapta la o crestere in ceea ce priveste numarul de angajati, 14% previzioneaza o scadere, iar 66% nu anticipeaza nicio schimbare, rezultand o previziune neta de +5%. Previziunea este cea mai optimista din primul trimestru din 2009 si pana in prezent, potrivit reprezentantilor Manpower.
Studiul a fost realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 751 de angajatori din Romania.
„La inceput de an companiile sunt de regula precaute in ceea ce priveste planurile de angajare, deoarece de cele mai multe ori nu detin o viziune completa asupra strategiei privind personalul, in contextul tendintelor schimbatoare ce caracterizeaza piata muncii”, a declarat Eliza Nechifor, coordonator marketing & comunicare al Manpower Romania.
Ea a adaugat ca cei aflati in cautarea unui loc de munca ar trebui sa fie constienti de faptul ca cele mai mari oportunitati se regasesc in sectoarele industria prelucratoare si industria extractiva.
[img=1257]Sursa: Manpower[/img]
La nivel regional, angajatorii din 6 din cele 8 regiuni analizate in Romania prognozeaza o crestere a nivelului angajarilor pe parcursul trimestrului urmator.
Cele mai optimiste previziuni de angajare sunt raportate de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde previziunea neta de angajare se ridica la +18%.
In acelasi timp, se previzioneaza o crestere stabila a angajarilor in Centru, unde angajatorii raporteaza o previziune de +11%, in timp ce in Vest se manifesta un optimism prudent, cu o Previziune de +10%.
Cu toate acestea, angajatorii din doua dintre regiunile analizate – Sud-Vest si Nord-Est – anticipeaza descresteri ale activitatii de angajare, cu previziuni de -5%, respectiv -3%.
In ceea ce priveste sectoarele de activitate, o evolutie pozitiva in ceea ce priveste intentiile de angajare este anticipata in 8 din cele 10 sectoare analizate.
Angajatorii din sectorul industrie prelucratoare raporteaza cele mai optimiste intentii de angajare, cu o previziune neta de angajare de +18%, in timp ce angajatorii din sectorul industrie extractiva anticipeaza un ritm promitator al angajarilor, cu o perspectiva de +13%.
O crestere moderata de +6% este prognozata in sectorul agricultura, vanatoare, silvicultura, in sectorul constructii si sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul.
Totodata, angajatorii din sectorul energie electrica, gaze si apa si cei din sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri previzioneaza o scadere a intentiilor de angajare, cu perspective de -7%, respectiv -5%.
Angajatorii din toate tarile est europene participante la studiu sunt mai optimisti in privinta angajarilor decat in trimestrul anterior.
Cele mai puternice perspective de angajare se manifesta in Turcia, Bulgaria, Belgia si Polonia, iar cele mai slabe intentii de angajare sunt prognozate in Grecia, Spania.
Prognoza Belgiei este cea mai puternica din ultimii cinci ani, datorata cresterii optimismului privind angajarile in sectorul finante/ asigurari/servicii imobiliare.
Peste 18.000 de interviuri au fost realizate in randul angajatorilor din 21 tari din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), pentru a masura tendintele activitatii de angajare pentru al doilea trimestru din 2011.
Studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca se realizeaza trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator.
Manpower Romania este specializata in recrutare permanenta, temporara si pe baza de contract, evaluare si selectie, formare profesionala, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane.