Acestea sunt o parte din intrebarile la care a raspuns Roxana Prodan, presedinte al asociatiei patronale Acord, care reuneste 56 de firme de recrutare si plasare a fortei de munca din Romania. Prodan este si director al companiei de recrutare Rom Manpower.
DailyBusiness: Ce tendinte interesante vedeti pe piata fortei de munca anul acesta?
Roxana Prodan: Daca piata, pana acum un an, a fost orientata catre plecarea romanilor din tara, odata cu intrarea Romaniei in UE, lucrurile se inverseaza. Noi (asociatia patronala Acord – n.r.) ne-am concentrat pe plasare pe intern, pentru ca asta cer clientii nostri, si pe testari si recrutari de personal din strainatate. Ma refer atat la personal cu studii medii cat si la personal ultra calificat.
DB: Care sunt clientii dv. preponderenti, straini sau romani?
RP: In momentul de fata, pe de-o parte sunt fostii nostri clienti din strainatate care si-au relocat afacerile aici, pe de alta parte firme multinationale, si nu in ultimul rand, firme romanesti.
DB: Care sunt domeniile care solicita cel mai mare aport de forta de munca din afara?
RP: As nominaliza constructiile si industria usoara.
DB: Care sunt motivele principale pentru care vin strainii sa lucreze in Romania si care sunt cerintele lor fata de angajatorul roman?
RP: Strainii cu studii medii care vin sa lucreze in Romania ajung aici din exact aceleasi motive pentru care romanii au plecat. Sa nu-i treaca nimanui prin minte ca vine cineva sa lucreze aici pe un salariu minim pe economie. Chiar daca legislatia s-a modificat, si teoretic ai putea angaja pe salariul minim pe economie, desigur ca nimeni nu vine sa lucreze pe banii astia. Costurile de trai in Romania nu sunt deloc de neglijat, si ei vin in ideea de a-si rezolva niste probleme financiare de acasa. Trebuie neaparat sa fie luata in considerare o suma interesanta.
DB: Cum arata pachetul salarial oferit de angajatorii romani care contracteaza forta de munca straina?
RP:Pachetul salarial pe care noi, firmele din patronat, il negociem, contine intotdeauna bonuri de masa si cazare gratuita. Nu este un lucru special, nu ni se pare o exagerare, mai ales in domeniul constructiilor, indiferent ca sunt ele civile sau de infrastructura, lucratorii primesc cazare si bonuri de masa. Ca sa ai un lucrator bun, trebuie sa-l platesti bine. Cel mai mic salariu pe care un muncitor calificat il primeste in mana in prezent este la norma 600 de dolari, si ma refer la muncitorii din lumea asiatica.
DB:La ce costuri ajung angajatorii romani cu forta de munca straina?
RP: Exact aceleasi costuri ca si pentru muncitorii romani. Pentru fiecare salariu se percep impozitele aferente. Unele sunt absurde, dupa parerea noastra, cum ar fi cele pentru pastrarea cartilor de munca, sau pentru pensii. Nu este de asteptat ca ei sa primeasca pensii de la statul roman, dar legislatia impune toate aceste taxe, deci costa exact la fel de mult. Nu se poate negocia de catre noi sau de catre angajator direct, un salariu cu o diferenta mare fata de un lucrator roman, pentru ca risti sa creezi probleme sociale. Este foarte important de cunoscut faptul ca lucratorul strain este ultima posibilitate a patronului roman de a-si rezolva o criza de personal.
DB: Care tari preferate de romani pentru a lucra in strainatate platesc cel mai bine?
RP: Romanii nu merg in tarile in care sunt platiti mai bine, ci in tarile in care se acomodeaza mai bine, si din aceasta cauza Italia si Spania sunt pe primele locuri. Nu este de neglijat, mai ales acum cand se discuta atat de mult despre intoarcerea si politicile aplicate pentru reintoarcerea romanilor in tara, oferta tarilor cum ar fi Spania si Italia, dar de ce nu si Canada sau Noua Zeelanda.
Toata Europa ofera conditii bune celor cu studii superioare
DB: Care sunt tarile si domeniile pe care le prefera romanii cu studii superioare, care pleaca in afara?
RP: Toate tarile din Europa, dar nu numai, ofera conditii foarte bune pentru cei cu studii superioare. Aproape saptamanal avem discutii cu colegii de la toate celelalte firme cu care suntem in legatura, si toti sunt cu bazele de date goale. Practic orice om care vine si se adreseaza catre firme in cautarea unui loc de munca, ii este gasit sau in tara, sau in strainatate.
DB: Se pot gasi conditii la fel de bune in tara, precum in strainatate?
RP: Multinationalele ofera salarii foarte motivante si conditii foarte bune si in Romania, si ma refer aici la beneficii ca telefon, masina, asigurari. Se poate gasi un loc de munca la fel de bine platit ca in UE, importanta e cautarea.
DB: Credeti ca Romania se confrunta cu un fenomen de migrare excesiva a tinerilor pregatiti?
RP: Exista inca suficiente domenii in care se castiga mult mai mult in afara. Totusi nu cred ca exista motive suficiente pentru ca un absolvent de studii superioare sa migreze neaparat. Se pot gasi posturi in momentul de fata, mai ales in marile orase. Cred ca este clar doar o optiune, care intotdeauna este legata de calitatea vietii, si de posibilitatea de a progresa. De multe ori, in interviuri, ceea ce frapeaza este lehamitea candidatilor de a mai trai aici, pentru ca in fiecare moment, cand ai nevoie, inclusiv de o relatie cu autoritatile statului, totul este foarte dificil. In domeniul privat, lucrurile sunt mult mai facile.
DB: Cati straini au venit sa munceasca anul trecut in Romania?
RP: Anul trecut au venit in jur de 6.000 – 6.500, si s-au indreptat mai ales spre domeniul constructiilor si industrie usoara.
DB: Cati straini vor veni in Romania in 2008, exista predictii in acest sens?
RP:Nu stim cati vor reusi sa vina. In primul trimestru au fost mult mai multi decat anul trecut, pot sa spun chiar dublu – ma refer la solicitari de permise de munca.
Asiaticii ar putea fi doar „in trecere” prin Romania
DB: Ati putea nominaliza domeniile din Romania care la ora actuala prezinta cele mai mari deficite de personal?
RP: Constructiile si infrastructura.
DB: Nu apare totusi un paradox? Cererea e foarte mare pentru locuri de munca in constructii, vin foarte multi straini care ocupa aceste locuri de munca, dar romanii pleaca in afara?
RP: Nivelul salariilor din Romania este sa zicem undeva pe la 700 de euro bani in mana, muncitorul pleaca in Spania sau in Italia si castiga 1.800. Pe locul muncitorului care a plecat si trimite bani in tara vine un muncitor asiatic.
DB: De ce nu alege si muncitorul asiatic un loc de munca in Spania, sau in Italia?
RP: Acesul in UE este limitat ca si la noi. Deci, pana sa obtina un loc in Franta, sa spunem ca il obtine mai usor in Romania. Lucrurile sunt foarte dinamice in piata fortei de munca. E foarte posibil sa plece mai departe la un moment dat.
4-5.000 euro pentru manageri straini
DB: Cum arata cererea Romaniei pentru persoane straine apte sa ocupe functii de management?
RP: Cererea e foarte mare, si vin foarte multi straini. Unul din paradoxuri este ca in Romania vin foarte multi straini sa faca afaceri, dar pleaca foarte multi romani sa lucreze in strainatate.
DB: Care sunt salariile pe care le primesc managerii straini in Romania?
RP: Foarte competitive. Ajung destul de des la 4.000-5.000 de euro.
DB: Care sunt tarile care aduc cei mai multi manageri in Romania?
RP: Multinationalele isi aduc oameni de varf din tarile de provenienta, dar listele la firmele de resurse umane sunt deschise, si aplica profesionisti si din Pakistan, din India, din Anglia, Israel. Avem cereri foarte neasteptate.
DB: Un alt subiect foarte controversat este cel al medicilor din Romania, care se indreapta spre alte tari. Care sunt tarile care angajeaza cei mai multi medici romani?
RP: Anul trecut a fost un exod catre Italia, care acum vedem noi ca s-a diminuat. As atrage atentia insa asupra faptului ca si spitalele particulare din Romania au inceput sa-si arate interesul de a angaja asistente medicale asiatice.