Editura Curtea Veche
Colectia Carti Cheie
Pret 28 lei
Titlu original: Train your mind, change your brain: how a new science reveals our extraordinary potential to transform ourselves
Cartea intr-un minut:
Mintea reprezinta o forta care poate fi folosita prin intermediul vointei si al atentiei pentru a declansa schimbari fizice.
Cronica DailyBusiness.ro
O noua stiinta, neuroplasticitatea arata ca pot fi reactivate anumite legaturi ale neuronilor sau pot fi generate noi conexiuni. Sistemul nervos al mamiferelor nu este fix.
Creierul adult pastreaza o mare parte din plasticitatea creierului aflat in perioada de dezvoltare, inclusiv puterea de a repara portiunile deteriorate, de a produce neuroni noi.
Ca reprezentant fizic al personalitatii, cunoasterii, caracterului el poate sa modifice circuitele care produc neuroni astfel incat sa ne amintim, sa visam, sa gandim, sa simtim.
Aceasta modelare se poate produce si fara influenta lumii exterioare. Acest lucru inseamna ca sistemul nervos se poate transforma ca urmare a gandurilor pe care le-am avut.
Atat sinele, cat si mintea sunt extrem de plastice. Activitatile din fiecare zi ne construiesc identitatea si ne vom schimba in functie de cum decidem sa actionam.
[quote=]Meditatia si alte manifestari ale mintii pot altera creierul, uneori permanent[/quote]
Trasaturile oamenilor – atitudinea tematoare, nevrotismul, curiozitatea, deschiderea la experiente noi – sunt modelate de comportamentul matern si de persoanele cele mai apropiate in perioada copilariei. Ele nu sunt intiparite irevocabil in circuitele neuronale.
Sentimentul de securitate emotionala al oamenilor, care se bazeaza pe experientele avute in copilarie, exercita o influenta puternica asupra relatiilor la varsta maturitatii si asupra comportamentului fata de persoane din alte grupuri etnice.
Sistemul de atasament este activ pe toata perioada vietii, modeland felul in care interactionam cu altii, tipurile de relatii pe care le formam si modul cum reactionam la pericole. El influenteaza stabilitatea emotionala, imaginea de sine, atitudinea fata de altii si modul in care reactionam la stres.
Pentru a ne schimba trebuie doar sa ne dorim schimbarea. Neuroplasticitatea este posibila cu ajutorul efortului mental sustinut.