- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Apare o nouă meserie extrem de bine plătită în România. Ce salariu se oferă în 2024

03 Oct, 10:32 • Bumbeneci Diana
A apărut o meserie bine plătită în România! Ce salariu iau persoanele care toaletează copacii.
Apare o nouă meserie extrem de bine plătită în România. Ce salariu se oferă în 2024

Românii care caută să se angajeze au șansa de a avea o meserie mai puțin cunoscută, dar bine plătită. Pentru aceasta însă se dă examen de obținere a atestatului. Este vorba despre obținerea testatului pentru arbologi, numiți și chirurgii copacilor. În Arad, spre exemplu, juriul a fost alcătuit din specialiști din state precum Anglia sau Germania, iar printre probe s-a numărat și cățăratul de coardă pe copaci înalți sau depistarea unui arbore bolnav, în așa fel încât copacul să poată fi toaletat doar cât este nevoie.

Meseria de arborist în România

Atestatul este valabil în toate statele lumii, așadar orice persoană care deține documentul care să ateste pregătirea pentru meserie se poate angaja și peste graniță. Pentru toaletarea unui singur copac, un arborist primește în jur de 1.000 lei în România, însă în alte țări, salariile sunt și mai mari.

Doar opt concurenți din toată țara au venit să susțină atestatul pentru arbologi, organizat în premieră în România. Doar doi dintre ei, însă, au avut curajul să se cațere pe arborii de zeci de metri înălțime.

Juriul a fost alcătuit din examinator din Germania și Austria, acolo unde această meserie este mult mai populară decât la noi. În România sunt doar câțiva chirurgi ai copacilor.

meserie de arborist
meserie de arborist

„În Germania avem peste 50.000 de arborişti. În România organizăm primul concurs de acest tip”, spune unul din membrii juriului.

„Este o meserie căutată Este o meserie foarte bine plătită, dar din păcate ne expunem la riscuri foarte mari. Pot fi mai mulți factori, ori indiferența celui care se accidentează poate fi oboseala, un factor foarte important pentru că nu mai pot să te focusezi.

Echipamentele nu cedează, însă am ajuns la o tehnologie în care echipamentele sunt foarte sigure și majoritate accidentelor peste 90% sunt strict datorită erorii umane”, spune unul din oragnizatorii concursului.

Atestatul este valabil în toate statele lumii.

Vezi și: Job plătit cu 4.800 de lei în România. Trebuie să ai doar 8 clase. Iată condițiile

Pentru toaletarea unui copac, un arborist primește în jur de 1.000 lei.

Datoria noastră este să îngrijim arborii, să facem pe ceilalți să conștientizeze ce se poate face cu arbori. Nu neapărat trebuie să doborâți. Da, acum se provoacă o daună, poate o să apară peste un an, doi sau chiar 15 ani”, spune un arborist.

„Avem nevoie de foarte multă pregătire, în primul rând. În al doilea rând avem nevoie de experiență”, mai spune un chirurg al copacilor.

După ce , arboriștii trebuie să participe din trei în 3 ani la alte examinări, pentru că apar boli și bacterii noi.

Citește și: Job-ul de 20.000 de lei salariu. Nimeni nu vrea să lucreze acolo

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult