- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Arta de a te intelege bine cu toata lumea

21 May, 00:19 • Redactia DailyBusiness
Autor: Dr. David J. Lieberman
Arta de a te intelege bine cu toata lumea

Editura Curtea Veche
Colectia Carti-Cheie

Pret 18 lei

Titlu original: Make peace with anyone: breakthrough strategies to quickly end any conflict, feud, or estrangement

Cartea intr-un minut:
Cartea ii inarmeaza pe cei care s-au saturat de anxietatea, stanjeneala, stresul sau agitatia unei neintelegeri la serviciu, in familie sau a unui conflict de personalitate cu tehnici care impaca oamenii.

Cronica DailyBusiness

Daca nu faci ceea ce este corect, ci ceea ce iti face placere, pretul psihologic pe care il vei plati pe termen lung este foarte mare. Ca sa alegi ceea ce este corect trebuie sa fii independent si sa iti manifesti propria dorinta.

De exemplu, motivul pe care il ai pentru a restabili o relatie trebuie sa fie bine intentionat si in folosul ambelor parti implicate. Principiile psihologice demonstreaza ca indiferent de modul in care sunt gandite, actiunile unei persoane au o mare influenta asupra psihicului. Vinovatia inconstienta deterioreaza stima de sine si duce la scaderea echilibrului emotional.

Persoana care te denigreaza verbal trebuie sa fie tratata drept cineva care are probleme emotionale. Aceasta persoana provine dintr-un mediu in care nu este apreciata si are nevoie sa se poarte asa ca sa se simta bine in pielea ei.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-i arati compasiune si empatie si sa incerci sa te detasezi. Daca seful sau cineva apropiat au nevoie sa iti spuna astfel de lucruri ca sa se simta bine, atunci inseamna ca sufera.

Poti calma orice persoana nervoasa facand 3 lucruri: stabilind respect reciproc, modificandu-i respectivei persoane conceptia despre sine, lucru care o va face sa se si poarte altfel si determinand-o sa investeasca emotional in tine. Oamenii ii protejeaza si se feresc sa le faca rau celor in care investesc.

Este foarte greu sa antipatizezi pe cineva care nu numai ca te place, dar te si respecta. Prima faza este stabilirea respectului reciproc. O a treia persoana poate transmite sentimentele tale, calde si sincere, incercand astfel sa schimbe ceea ce crede o persoana despre tine.

A doua faza iti cere sa-i permiti acelei persoane sa-ti ofere ceva. Gestul de a oferi iti intareste sentimentul de control si independenta. A oferi ceva implica un fenomen psihologic care se numeste disonanta cognitiva, prin intermediul caruia iti creezi o impresie buna despre acea persoana.

Faza a treia consta in a-ti arata fata umana. Atunci cand ai de-a face cu o persoana care se simte amenintata, studiile arata ca atitudinea cea mai buna este cea de adoptare a unui comportament autodepreciativ.

Ca sa fie fericita, sa fie in relatii bune cu oamenii si sa fie echilibrata din punct de vedere psihologic, o persoana trebuie sa se simta bine in pielea ei. Acest lucru presupune sa se iubeasca pe ea insasi si sa aiba incredere in sine.

Stima de sine este un produs al modului in care iti traiesti viata. Daca nu te poti respecta pe tine, atunci nu iti poti iubi propria persoana. Stima de sine si ego-ul sunt in raport invers proportional. Cand stima de sine creste, scade ego-ul si invers. Ego-ul este proiectia felului in care ne-am dori sa fim perceputi.

Atunci cand o persoana nu obtine respect de la altii se enerveaza pentru ca ii este afectat ego-ul, iar raspunsul emotional este mania. La baza tuturor emotiilor negative, invidia, patima, gelozia si mai ales mania, sta frica, adica nivelul scazut al stimei de sine. Mania te face sa te simti puternic, iti creeaza iluzia ca detii controlul, ca esti liber si independent.

Vorbitul in public este considerat ca putand declansa o teama foarte mare, pentru ca vorbitorul nu detine controlul asupra felului in care este perceput de public, iar acest lucru il face sa se teama.

In conditii de stres emotional, financiar, psihic sau de orice fel e mult mai probabil sa apara conflicte. Motivul este ca stresul provine dintr-un sentiment acut de lipsa a controlului. Cand o persoana atinge punctul maxim de stres, toleranta scade.

Urmărește Daily Business pe Google News