„Aceste facultati reprezinta doar o formalitate pentru a obtine o diploma. Cele mai multe dintre acestea sunt particulare, iar un an de studiu costa 3.400 de lei”, a explicat Gheorghe Georgescu, presedintele OAMMR, citat de NewsIn.
„Cei mai multi dintre studenti sunt asistenti care au deja 10-15 ani de experienta in domeniu, iar facultatea este o pierdere de timp si o sustragere a fortei de munca, in conditiile in care acestia au trecut deja prin materiile care se predau in timpul facultatii”, a adaugat acesta.
Invatamantul superior destinat pregatirii asistentilor medicali a fost infiintat in anul 2005, iar durata studiilor era de 3 ani, insa din 2006 aceasta a fost prelungita la 4 ani.
In Romania lucreaza peste 130.000 de asistenti medicali, dar pentru a acoperi necesarul in intreaga tara ar fi nevoie de circa 200.000, conform OAMMR.
„In prezent, din cauza salariilor mici si a conditiilor nefavorabile de munca, peste 10.000 de persoane care au terminat o forma de invatamant de profil sanitar nu profeseaza ca asistenti, ci au preferat sa munceasca in alte domenii. Numai anul trecut, peste 3.000 de asistenti au plecat sa lucreze in strainatate, pentru salarii mult mai mari decat cele din Romania”, a spus Georgescu.
In Romania, salariul mediu al unui asistent medical este de 700 de lei pe luna.