- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Au managerii din mediul privat motive sa se mute la stat?

25 May, 11:11 • traian.badulescu
Ministerul Economiei intentioneaza sa apeleze la firme de head-hunting pentru a "racola" manageri din mediul privat, care sa conduca mari companii de stat. Ce sanse de reusita are planul autoritatilor?
Au managerii din mediul privat motive sa se mute la stat?

Avantajele unui post in conducerea unei companii de stat palesc in fata dezavantajelor, potrivit specialistilor in resurse umane si managerilor cu experienta in sectorul public contactati de catre DailyBusiness.ro. Afla de ce considera acestia ca planul autoritatilor, de a numi manageri privati la companiile de stat, va fi un fiasco.

„Companiile de stat au impact economic mare, directorii ar trebui numiti si in urma unei decizii politice. Nu stiu in ce masura va fi mai bun un manager privat fata de unul politic”, a declarat Laura Guguta, fost proprietar al unei companiei de head-hunting.

Ea considera ca un mare minus al functiei de manager la stat este ca nu prea ai putere de decizie. „Managerul privat este obisnuit sa se miste repede, dar cand trebuie sa obtii 30.000 de aprobari…”, a explicat Laura Guguta. Ea a adaugat ca acest minus ar putea fi insa compensat prin semnarea unui angajament ferm in ceea ce priveste responsabilitatile.

De asemenea, nici salariul nu este un factor motivant, intrucat nu prea conteaza pentru managerii din privat ajunsi la un anumit nivel. „Sunt sanse foarte mici ca adevaratii manageri care fac performanta in privat sa mearga la stat. Daca vor merge, o vor face din considerente politice si nu de business”, a punctat Laura Guguta.

O opinie similara are si Ioan Rusu, director general adjunct al Transgaz. „Ideea aceasta este ca o minge pe care o plimbam toti, este ca atunci cand cineva arunca un bostan in cotet si toti porcii il scurma. Acest lucru se face de ochii lumii, pentru a avea lumea ce discuta”, a spus Rusu.

Desi admite ca exista multa birocratie la stat, Rusu considera ca managerii privati se pot adapta in companiile de stat, daca sunt competenti.

„La presiunea politica poate rezista oricine daca este profesionist. Eu nu sunt angajat politic si lucrez de atatia ani in companie. Nu conteaza factura politica a unui manager, ci calitatea acestuia. Daca stii cu adevarat sa manageriezi, obtii si toate aprobarile de care ai nevoie”, a spus Rusu.

„Am fost implicat in privatizarea Transgaz. Stiu ce inseamna sa umbli cu hartii, sa convingi lumea sa investeasca. Cand munca la stat nu se plateste la adevarata valoare, cine isi lasa afacerea o lasa din alte interese”, a mai spus Ioan Rusu.

O idee buna, dar greu de aplicat? „Este un semn bun simplul fapt ca s-au gandit la asa ceva, dar nu cred ca sunt foarte multe sanse de reusita”, a spus si Madalina Uceanu, senior HR adviser la Career Adviser.

Ea a mentionat ca managerii privati nu se pot duce catre o companie de stat daca nu au o persoana de incredere cu care sa lucreze si de la care sa aiba ce invata.

„Managerul privat care ar putea fi numit in conducerea unei companii de stat trebuie sa aiba apetenta pentru situatii neclare si sa faca fata multor piedici”, a adaugat Madalina Uceanu.

Ea a mai spus ca nu cunoaste prea multi manageri deschisi catre stat, dar ca in urma cu cativa ani, a existat o efervescenta, un interes din partea managerilor privati pentru politica, unii dintre acestia punand bazele partidului Uniunea pentru Reconstructia Romaniei.

Adrian Baicusi, fost director general al Transelectrica, este convins ca niciun alt manager de multinationala nu va pleca precum el, de la Siemens, pentru a lucra la stat. „Nu cred in acest proiect. In conditiile actuale, nu este fezabil”, a spus Baicusi, precizand ca vor exista cel putin 4 obstacole in calea implementarii sale.

In primul rand, planul va fi contestat de catre grupurile sindicale. Managementul privat va fi retribuit in functie de performanta. Iar primul lucru pe care il va face va fi sa reduca din cheltuieli, prin disponibilizari, considera Adrian Baicusi.

De asemenea, va fi opozitie si din partea clasei politice. Exista un algoritm de alocare a functiilor pentru partide. In plus, managementul actual va incerca la randul sau sa blocheze numirile de manageri privati.

Mai exista si furnizorii traditionali, de care este foarte dificil „sa scapi”, potrivit lui Baicusi. El considera ca Romania nu e pregatita pentru numirea de manageri privati la companiile de stat.

Adrian Baicusi a explicat si ce l-a determinat sa sparga tiparele si sa plece de la o multinationala pentru a lucra la stat. „A fost o provocare, o culme a carierei mele. In afara de mandrie, un ego personal, nu exista niciun avantaj”, a spus Baicusi.

El a adaugat ca nu s-ar intoarce niciodata sa mai lucreze in conducerea unei companii de stat. „Nu ai intelegere, sprijin. E foarte dificil sa faci performanta cand nu ai o echipa”, a spus dezamagit Adrian Baicusi. Acesta considera ca singura solutie pentru eficientizarea companiilor de stat este privatizarea acestora cat mai mult posibil.

Urmărește Daily Business pe Google News