Compania de consultanta manageriala Horváth & Partners, impreuna cu Institutul International de Cercetare a Performantei (International Performance Research Institute – IPRI), au analizat cat timp isi petrec managerii cu activitatile strategice in domeniul public din spatiul german (Germania, Austria, Elvetia). Rezultatele studiului au fost comparate si cu situatia din Romania.
Au fost intervieveti membrii top-management-ului din administratia publica, institutiile publice din domeniul sanatatii si al educatiei, precum si organizatiile non-profit pe teme de conducere, instrumente de management si stil de conducere.
Rezultatele studiului arata ca managerii din institutiile publice din spatiul german lucreaza prea putin timp in echipa. Astfel, 44% dintre managerii intervievati aloca pentru sedinte de conducere cu echipele lor o zi sau chiar mai putin, 26% petrec doua zile, 30% trei zile din luna si numai 10% din organizatiile considerate au in mai mult de patru zile pe luna sedinte de conducere cu echipele lor.
Experienta Horváth & Partners in institutiile publice din Romania arata ca aici nici macar nu se pune problema unei munci in echipa a conducerii institutiilor publice, acest procent tinzand inspre zero.
In topul primelor cinci activitati principale ale managerilor se regaseste problema dezbaterii proiectelor strategice. Aproximativ toti participantii din spatiul german declara ca au obiective strategice, dar numai 40 de procente confirma ca acestea sunt si masurabile.
La fel de mic (50%) este si procentul celor care reusesc sa imbine planificarea financiara pe termen mediu cu strategia, observa Ralph Becker, senior partner la Horvath&Partners. Nu este astfel surprinzator ca peste 60 procente dintre cei intervievati au o planificare strategica, dar numai 45% si conduc strategic.
In Germania, Austria si Elvetia, daca activitati precum optimizarea proceselor, managementul pe obiective si sistemele de indicatori domina discutiile de conducere, pe viitor sistemele de obiective strategice, benchmarking-ul si managementul de risc vor constitui activitatile principale ale managerilor. I
n contrast cu metodele traditionale de extrapolare a obiectivelor viitoare fatã de realizarile trecute, benchmarking-ul permite stabilirea scopurilor, pe baza informatiei externe. Organizatiile invatã cum functioneazã „cel mai bun”, inteleg cum practicile difera intre ele, si fac schimbarile necesare pentru eliminarea lacunelor.
In Romania, considerata „tara minunilor” si a evolutiilor spectaculoase, chiar si in domeniul managementului, putem spera la sarirea peste anumite etape de evolutie, astfel incat sa fie prinse din urma preocuparile din institutiile publice germane din domeniul sanatatii si educatiei, a apreciat Kurt Weber, director general H&P Romania. „Deocamdata, ne aflam in faza de speranta, in care inainte de masuri de optimizare ne confruntam cu scoli nerenovate de zeci de ani, si spitale cu medici care pleaca din tara”, a descris Weber situatia din Romania.
Horváth & Partners Management Consultants este o companie internationala de consultanta in management cu sediul in Stuttgart, Germania si peste 330 de angajati in birourile din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Romania, Spania si SUA.