Este un personaj cu faima mondiala. A venit la Bucuresti pentru un seminar de doua zile, ”Secretul vietii pe care ti-o doresti”. Cand pronunti numele sau, cunoscatorii iti spun din prima: ”Aaaa, tipul cu Legea Atractiei, cu The Secret”. Cu o activitate de peste 40 de ani in domeniul artei motivationale, networking-ului, training-ului si coaching-ului, autorul best-seller-ului ”You were born rich” si creierul din spatele celebrului film – The Secret’‘, vizionat de peste 300 de milioane de oameni, Bob Procter este considerat un adevarat guru in materie de dezvoltare personala.
E genul de orator desavarsit care isi pune publicul in prim-plan, care stie sa isi maguleasca interlocutorul si sa il faca sa creada ca are un potential neexploatat, ca este capabil sa ”mute muntii din loc”. Se vede faptul ca a fost mentorat si a lucrat de-a lungul celor peste 40 de ani de cariera cu cele mai mari personalitati din domeniul dezvoltarii personale, printre care se numara: Napoleon Hill, Earl Nightingale, Lloyd Conant, Val Van de Wall, W. Clement Stone.
Celebrul consultant american a venit in Romania pentru a le povesti romanilor despre cum sa isi exploateze potentialul, despre cum pot ajunge rapid la succes. Solutia sa e una simpla, la prima vedere – ”Schimbarea sta in fiecare dintre noi”.
”Oamenii mi-au spus ca economia (Romaniei – n.r.) a mers bine in ultimii 2 ani, apoi a luat-o pe panta cealalta. Eu cred ca totul tine de perceptie. Nu statisticile conteaza, ci modul in care vedeti lucrurile”, a declarat Proctor, joi, la The Money Channel. ”In orice criza exista castigatori, cum la fel exista pierzatori si in perioadele de prosperitate”.
Bob Proctor crede ca Romania poate trece foarte usor de la criza la prosperitate. Totul depinde de modul in care romanii vor sti sa isi exploateze potentialul. ”Sunteti un popor inteligent, cu talente multiple. Din ce am vazut aici, aveti un mare potential insa trebuie sa treceti de la faza in care faceti ceea ce vi se spune, la ceea ce vreti cu adevarat. Numai de voi tine sa va schimbati”, spune el.
Teorie valabila, spune el, la toate nivelurile, de la cel macro (autoritati, politicieni etc.) la cel personal, fie ca tine de job, cariera si viata personala. ”Legile universului sunt atat de relative incat putem face orice”, spune Proctor. ”Eu cred, si va spun din experienta mea personala, ca daca iti stabilesti un target, o tinta, si te gandesti cum sa ajungi la ea, in cele din urma vei reusi, daca esti consecvent si iti cauti cu inteligenta metodele de a ajunge acolo”.
Marea problema, spune Proctor, este ca romanii si nu numai, cu totii, suntem invatati sa gandim dupa sabloane, suntem influentati de mediul in care traim, asteptam challenge-uri de la altii, incercam sa atingem o medie de la care, cu mare greutate, doar putini dintre noi incercam sa mergem mai sus.
Celebrul expert american considera ca acest comportament provine din educatie, din stereotipurile pe care le asimilam, din influenta mass-media, din referinta paguboasa la falsele valori.
”Problema este ca noi nu suntem invatati sa gandim singuri, ca ni se inoculeaza false valori, ca mass-media ne transforma din reactivi in pasivi. Cine reuseste sa depaseasca acest nivel, sa treaca dincolo de aceasta granita, sa isi caute propriile valori, asteptari, dorinte, va intelege la ce ma refer”, a spus Bob Proctor. ” Trebuie sa invatam sa ne construim propriile sanse ”.
[dbvideo=374]
Ce inseamna succesul ?
Faimosul expert in dezvoltarea personala considera ca, odata depasita granita perceptiei colective, a falselor valori, tine de fiecare sa isi stabileasca propria notiune legata de succes.
Bob Proctor considera ca succes nu inseamna neaparat sa ai bani, cum in mod fals ne este inoculat de mass-media. El crede ca cei care vad succesul numai din prisma valorilor materiale dovedesc in fapt ca nu au reusit sa treaca dincolo de chingile unei societati mercantile, dominata de criterii considerate universal valabile.
[quote=Bob Proctor, expert in dezvoltarea personala]Din pacate, mintea multor oameni este un teren de joaca pentru altii[/quote]
”Oamenii, fiecare in parte, sunt unicate, au personalitati diferite, dorinte, asteptari etc. Sunt atat de multe diferente intre oameni, incat a crede ca toti vedem succesul cu aceiasi ochi, mi se pare o eroare fundamentala”, spune expertul. El considera ca succesul apare din momentul in care ti-ai stabilit o tinta si incepi sa urmezi pasii pentru a o atinge. Succesul este un proces de durata, nu reprezinta punctul final, atingerea tintei, si asta pentru ca, odata ce iti stabilesti o tinta, intotdeauna asteptarile tale vor creste pe parcurs, tinta se va schimba, orizonturile tale se vor extinde.
Bob Proctor crede ca si fericirea urmeaza acelasi parcurs. ”Fericirea nu are nimic de-a face cu banii. Exista saraci care sunt fericiti cu ceea ce au, dupa cum exista oameni super bogati care sunt nefericiti”, spune ganditorul american. In plus, spune el, intre succes si fericire nu exista neaparat o legatura constanta. Poti ajunge sa ai succes, insa poti sa nu fii neaparat fericit.
Proctor despre business: Afacerea de succes, cea bazata pe creativitate
Celebrul expert american considera ca exista, bineinteles, o legatura intre dezvoltarea personala si mediul in care te afli sau din care provii. „Cred ca are o mare influenta, insa nu trebuie sa ne lasam influentati de asta. Conteaza, bineinteles, cine suntem si de unde venim, insa trebuie sa fim capabili sa depasim toate obstacolele determinate de mediu”, spune Proctor.
”Suntem obisnuiti sa tratam oamenii dupa statistici, dupa notele de la scoala, dupa CV si mai putin dupa potentialul lor real. Am vazut multe situatii in care oameni deosebit de capabili, cu o inteligenta peste medie, erau respinsi pe criterii absurde”, afirma consultantul.
”Avem destui oameni educati care umbla aiurea pe strada si simpli muncitori cu adevarat fenomenali in gandire. Totul tine de potentialul fiecaruia, pe care angajatorul trebuie sa fie capabil sa il descopere”, spune Proctor.
Din pacate, spune el, in majoritatea companiilor, sefii sunt cei care decid, iar angajatii sunt obisnuiti sa actioneze la ordin, in limitele fisei postului. Mentalitatea aceasta trage in jos companiile, in conditiile in care business-ul inseamna in principal oameni.
[quote=Bob Proctor, expert in dezvoltarea personala]O fisa de la scoala nu iti poate spune cu adevarat care este potentialul angajatului tau[/quote]
Din pacate, spune Proctor, cei mai multi decidenti, indiferent de mediul in care actioneaza, se grabesc in a transmite celor din subordine dorintele lor, deciziile lor, actioneaza unilateral.
”Eu cred ca este o mare greseala. Daca am sta sa ii intrebam pe oameni cum vad ei situatia, ce vor ei cu adevarat, am descoperi ca angajatii vor deveni mult mai productivi, mai creativi, iar business-ul va creste”, spune expertul.
Bob Proctor este insa optimist si crede ca lucrurile au inceput sa se schimbe. In nenumaratele vizite pe care le-a facut in tari din intreaga lume a descoperit ca oamenii incep sa constientizeze aceste lucruri, iar primele semne ale schimbarii au inceput deja sa apara. In opinia sa, in momentul in care business-ul va trece de conceptele invechite in care primau regula si subordonarea, dupa aceea, creativitatea, inovatia si evolutia globala vor cunoaste o crestere fara precedent.