Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 2.000 de persoane din 20 de tari, care au o avere de minim 1 milion de lire sterline, iar principala concluzie a raportului este ca majoritatea bogatilor lumii nu vor inceta niciodata sa munceasca. „Neobositii” au cel mai frecvent varste sub 45 de ani.
Studiul arata ca circa 70% din milionarii cu varsta sub 45 de ani spun ca nu vor sa se retraga niciodata din zona profesionala, in timp ce persoanele care au peste 65 de ani au spus in proportie de 50% ca nu vor sa se retraga niciodata.
Regional, cei mai „muncitori milionari” sunt in Arabia Saudita, iar cei mai putini in Elvetia.
Studiul arata ca desi „neobositii” reprezinta un fenomen global, in unele piete, in special in cazul economiilor in crestere, cum ar fi Arabia Saudita, Emiratele Arabe sau Africa de Sud, foarte putini indivizi planuiesc sa se retraga complet din viata profesionala, in anumite cazuri, chiar sub 10%. Pe de alta parte, in cazul economiilor dezvoltate, ponderea celor care intentioneaza sa se retraga este mai mare.
Diferentele zonale se pot explica si prin varsta milionarilor. Daca pe pietele emergente 59% din milionari au sub 45 de ani, in Europa doar 16% au sub 45 ani, iar in SUA doar 21%.
Ce fac cei care aleg sa se retraga
Din cei circa 40% care spun ca intentioneaza sa se retraga din viata profesionala la un moment dat, doar 14% spun ca „varsta” pensionarii este motivul pentru care aleg aceasta cale. Pentru majoritatea, cel mai mult conteaza cati bani au obtinut pana la accea data.
Cat despre activitatile pe care vor sa le prioritizeze dupa retragere, cei mai multi spun ca vor sa petreaca mai mult timp cu familia sau sa calatoreasca.
O parte din respondentii deja pensionati sunt in mare parte implicati in diferite activitati profesionale part-time, sau cauta oportunitati pentru a se implica din nou in zona comerciala.
Circa 40% din milionarii pensionati spun ca lucreaza part time, retragerea nefiind decat o oportunitate de a incerca noi afaceri.
Cum se explica teama de retragere
Nu toate pregatirile pentru pensionare sunt de natura financiara, majoritatea avand nevoie sa se pregateasca si mental. Helen Pitcher, presedintele IDDAS, o asociatie care ofera consultanta managerilor in varsta care trec prin tranzitii legate de cariera, spune in cadrul studiului ca „majoritatea clientilor nostri se opun retragerii ca nebunii”.
Pitcher nu pune pe seama banilor aceasta atitudine, ci considera ca este determinata de faptul ca mediul de lucru le ofera un sentiment de stima de sine foarte mare. Ea noteaza de asemenea ca barbatii gasesc acest proces mai dificil decat femeile.
Helen Pitcher considera ca teama de pensionare este determinata si de faptul ca speranta de viata are un impact. Barbatul mediu de 55 de ani din prezent e mult mai „tanar” decat unul de acum 10-15 ani.
Bogatii care raman in campul muncii dupa varsta de pensionare au, potrivit studiului, un impact pozitiv pe scena corporate.