- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Bucuresti, locul 2 in topul capitalelor europene cu cei mai ieftini angajati

07 Oct, 11:22 • Redactia DailyBusiness
Potrivit unui raport publicat de compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield, Bucurestiul se situeaza anul acesta pe locul al doilea in topul celor mai ieftine orase europene in privinta costurilor cu forta de munca, fiind devansat doar de Varsovia.
Bucuresti, locul 2 in topul capitalelor europene cu cei mai ieftini angajati

In 2007, Bucurestiul era chiar pe prima pozitie in randul oraselor cu cea mai ieftina forta de munca. Totusi, subliniaza realizatorii studiului, exista si un aspect mai putin favorabil, multinationalele fiind nemultumite de calificarea pe care angajatii bucuresteni o au: Bucurestiul ocupa locul 32 din 34 in aceasta clasificare, in timp ce Budapesta se situeaza pe 21, Praga pe 24 si Varsovia pe 25.

De asemenea, managementul multinationalelor este de parere ca bucurestenii nu stau atat de bine la capitolul limbi straine precum vecinii din Budapesta, Varsovia sau Praga: Bucurestiul ocupa locul 28 din 34 in topul celor mai buni vorbitori de limbi straine, Budapesta 21, Varsovia, 20 si Praga 21.

Un alt aspect mai butin imbucurator pentru bucuresteni este calitatea vietii angajatilor din Europa Centrala si de Est. Companiile chestionate au plasat bucurestenii pe ultimele locuri in clasament in functie de calitatea vietii acestora: Bucuresti – locul 31 din 34, Varsovia locul 32, Budapesta – 30 si Praga 29.

Companiile considera ca angajatii din Barcelona (locul 1), Munchen ( locul 2) si Stockholm (locul 3) au cea mai inalta calitate a vietii. Totusi acesta este un aspect care are un rol mai putin important in influentarea deciziilor de a localiza afacerile intr-un oras sau altul.

Cele mai importante 5 criterii in aceasta decizie sunt: disponibilitatea fortei de munca calificata, accesul usor catre piete, clienti si consumatori, calitatea telecomunicatiilor, legaturile de transport cu alte orase precum si cele internationale si costul fortei de munca.

Raportul in care se regasesc toate aceste date are la baza date colectate in randul a 500 de companii multinationale europene, care intentioneaza sa isi extinda afacerile. Datele au fost publicate in al 19 lea raport European Cities Monitor (ECM) emis anual de consultantul global in real estate, Cushman & Wakefield.

Cushman&Wakefield este una dintre cele mai mari companii cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 221 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati. Compania reprezinta clienti care sunt mici intreprinzatori sau mari companii prezente in topul „Fortune 500 companies”.

Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care colabora de peste 11 ani, aparand astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Urmărește Daily Business pe Google News