In privinta oportunitatilor de afaceri, capitala Romaniei inregistreaza o crestere fata de anul trecut, depasind Istanbulul si clasandu-se pe locul 3, la mare distanta de alte orase est-europene, cum ar fi Varsovia, Sofia sau Budapesta, potrivit studiului European Cities Monitor, realizat de TNS pentru compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Cu toate acestea, Bucurestiul este codas in topul oraselor de business din Europa, ocupand locul 28 din 33 analizate. Capitala de pe Dambovita ocupa ultimele locuri in randul oraselor europene si in ceea ce priveste transportul intern si international, calitatea serviciilor de telecomunicatii, calitatea vietii angajatilor si nivelul poluarii.
Astfel, la capitolele transport intern si international, Bucurestiul ocupa locul 30, respectiv 31. In ceea ce priveste calitatea serviciilor de telecomunicatii, Capitala Romaniei se mentine pe locul 32.
De asemenea, Bucurestiul a coborat pe ultimul loc in topul oraselor dupa calitatea vietii angajatilor. Pe primul loc in acest top se situeaza orasul spaniol, Barcelona.
Doar la Moscova e mai multa poluare
Totodata, Bucurestiul se numara printre cele mai poluate orase europene, la acest capitol fiind depasit doar de Moscova. Orasul european cu cel mai scazut nivel al poluarii din cele analizate este Stockolm.
In topul oraselor europene dupa nivelul de calificare al personalului, Bucurestiul se afla pe locul 28, in scadere cu noua locuri fata de 2006.
European Cities Monitor cuprinde topuri ale oraselor europene si in functie de criterii imobiliare. Capitala Romaniei ocupa locul doi in functie de eficienta costurilor pentru spatii de birouri. Pe primul loc in acest top se afla Varsovia iar pe ultimul loc, Oslo.
Un alt criteriu imobiliar, disponibilitatea spatiilor de birouri, a plasat Bucurestiul pe locul 10, in scadere cu o pozitie fata de 2006 in topul oraselor europene. Berlinul este orasul cu cea mai mare disponibilitate de spatii de birouri din Europa, iar cel cu cea mai mica disponibilitate este Roma.
Bucurestiul a inregistrat o scadere dramatica, de 10 pozitii, in topul oraselor europene alcatuit in termeni de acces facil la piete si clienti. Capitala Romaniei se situeaza in acest clasament pe ultimul loc, alaturi de cea a Norvegiei, Oslo. Orasul european cu accesul cel mai facil la piete si clienti este Londra, potrivit European Cities Monitor.
In plus, capitala de pe Dambovita a inregistrat o scadere de trei pozitii in alte doua topuri ale oraselor europene. Astfel, in termeni de numarul de limbi straine vorbite, Bucurestiul a cazut de pe locul 22 pe 25. Orasul european in care se vorbesc cele mai multe limbi straine este Londra, iar pe ultimul loc in acest top se afla Glasgow.
Celalalt top in care Bucurestiul a inregistrat o scadere de trei pozitii este alcatuit in functie de climatul politic, guvernamental si politicile fiscale si plaseaza capitala Romaniei pe locul 10 in 2007. Orasul cu cel mai bun climat politic din punct de vedere fiscal este Dublin, iar pe ultimul loc se afla Roma.