- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Business-man de pe bancile liceului: Cum vede mediul de afaceri romanesc un antreprenor care nu a fost angajat niciodata

13 May, 00:01 • andra.gheorghe
Razvan Beschea are 35 de ani, este propriul lui sef de la 17, nu a fost angajat niciodata si gestioneaza, in prezent, un business de peste 5 mil. euro. A "mirosit" criza din timp. In 2007, cand imobiliarele din SUA se clatinau, Beschea lua primele masuri de reducere a costurilor: scadea bonusurile angajatilor cu 30% si ingheta un proiect imobiliar. Cu bune si cu rele, desi ar avea ocazia sa plece oricand inafara, antreprenorul refuza ideea si ii dispretuieste pe cei care isi deplang existenta in Romania: "Avem tara pe care o meritam".
Business-man de pe bancile liceului: Cum vede mediul de afaceri romanesc un antreprenor care nu a fost angajat niciodata

Beschea nu a asteptat prea mult ca sa se lanseze in afaceri. In 1991, la 17 ani, a intrat in antreprenoriat. L-au ajutat si circumstantele: la inceputul anilor ’90, cu un dram de noroc, ceva fler si putini bani in buzunar, oricine putea face afaceri in Romania. Ce a ales sa faca Beschea? A profitat de setea romanilor de informatie, abia scapati de sub comunism, si a importat televizoare second hand din Germania.

Beschea este membru al comunitatii Key People

A continuat cu masini de spalat aduse din Anglia, a vandut rame de ochelari in Turcia, de unde a importat baterii de ceas, iar inceputul lui 2000 l-a prins cu un business solid: Alf Electrocasnice, si un brand 100% romanesc – Albatros.

Beschea s-a impus pe piata electrocasnicelor pe o nisa mai putin exploatata, insa cautata in mediul rural: masini de spalat semiautomate. In timp, gama de produse Albatros s-a extins si cu aspiratoare.

La final de 2009, Alf Electrocasnice avea o cifra de afaceri de 5,5 milioane euro, un profit net de 2 milioane lei (472.000 euro, la cursul mediu anual – n.r.) si mai multe piete de desfacere: electrocasnice, mobila si sisteme de curatenie.

Cum si-a crescut business-ul un tanar care nu a lucrat niciodata pentru altcineva decat pentru el?

„Am si un background economic, studii de specialitate, citesc cat pot de multa economie, dar sa fac afaceri cred ca am invatat si de unul singur, si din discutii cu alti antreprenori. De faptul ca nu am fost niciodata angajat, da, aproape ca ma simt frustrat. Si am senzatia asta inca din primul an de facultate, cand toti colegii mei isi laudau munca la multinationale”, spune zambind Beschea, care nici nu a incercat vreodata sa se angajeze.

„Nu am incercat niciodata, dar sunt pregatit sa o fac, daca la un moment dat va fi nevoie sa renunt la ce am acum. Cred ca principalul meu stres este sa nu am un sef mai prost decat mine”, glumeste antreprenorul.

Ce isi reproseaza Razvan Beschea, in calitate de manager, este o oarecare lipsa de eficienta in controlul costurilor, asta in ciuda faptului ca, sustine omul de afaceri, s-a pregatit pentru criza economica inca din 2007.

„Cred ca nu sunt destul de eficient. Probabil ca nu tin costurile in mana perfect. Uneori sunt mai mari decat ar trebui sa fie, dar deocamdata suntem in expansiune, urmarim sa ne dezvoltam cat putem de mult. In clipa in care nu o sa mai cresc, targetul meu va fi sa reduc costurile la maxim. Pe de alta parte, cand a inceput criza m-am uitat la ce pot sa reduc si erau doar cateva facturi de telefon”.

Potrivit lui Beschea, primul contact cu criza l-a avut in 2007, cand s-a pus in garda urmarind tot ce se intampla in SUA.

„Am citit cu lux de amanunte si tin minte foarte bine articolele depre caderea preturilor din real estate, asta pornind din martie, in august deja se scria masiv despre problemele din SUA. Socul clar l-am avut in noiembrie 2007. Toate produsele pe care le comandasem pe urmatoarele 3 luni mi-au venit cu 25% mai scumpe”, afirma antreprenorul.

Cum a reactionat? „Mi-am strans oamenii, le-am taiat bonusurile cu 30% si le-am zis ca s-ar putea sa fie si mai rau, dar vom vedea impreuna ce e de facut, cu promisiunea ca daca treaba merge cum trebuie, isi vor primi bonusurile integral inapoi. Dar asta i-a mobilizat foarte mult, au inteles despre ce e vorba”.

Alf Electrocasnice a trecut cu bine peste primul an de criza, in 2009 si-a crescut veniturile cu 60% in lei si cu 35% in euro, si angajatii si-au primit bonusurile inapoi.

Semnele pentru prima parte ale lui 2010 sunt pozitive, in conditiile in care veniturile din T1 au crescut cu 70% fata de T1 2009.

„Pentru tot anul, daca as reusi sa termin la nivelul lui 2009 ar fi ok, insa eu banuiesc ca o sa pot creste macar cu 50%. S-ar putea insa sa ne fie afectata profitabilitatea”, afirma Razvan Beschea.

El este implicat, mai mult sau mai putin, si in imobiliare. In 2007 si-a pus in gand sa-si construiasca singur un sediu pentru firma. O parte din cladire urma sa o foloseasca pentru el, si o parte sa o dea spre vanzare.

„Am pregatit proiectul, trebuia sa-mi fac un depozit de circa 5500 metri patrati. Investitia totala, in momentul in care eram cu calculele la zi, la nivelul lui 2007-2008, era undeva pe la 2 milioane euro. Dar nu l-am dus la capat, am inghetat proiectul din cauza crizei. El este fezabil si astazi, si o sa-i dam drumul, insa bancile sunt atat de speriate acum incat o iau la fuga numai cand aud de imobiliare”.

Ce il nemultumeste cel mai tare pe Razvan Beschea in Romania si de ce nu a ales, ca multi altii, sa plece in Vest? Nu mediul de afaceri, nici macar autoritatile, care, sustine acesta, incep sa mearga spre un sistem normalizat, ci lamentatiile cetatenilor, dezamagiti de tara pe care o populeaza.

„Nu mi-am pus niciodata problema sa plec din Romania si ii urasc pe cei care spun ca Romania este o tara de doi lei, in contextul in care nu au facut nimic ca sa o schimbe. Avem tara pe care o meritam, poti sa te plangi de Romania in momentul in care ai incercat sau ai facut ceva, si ai incasat-o foarte rau. Dar daca nu ai incercat nicicum sa indrepti ceva, inseamna ca frustratul esti tu”, conchide Beschea.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar: „Execuţia bugetară pe anul trecut se apropie de 100%. Banii au fost cheltuiţi bine şi pe priorităţi”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvar: „Execuţia bugetară pe anul trecut se apropie de 100%. Banii ...
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată un raport al Băncii Mondiale
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata sărăciei și excluziunii sociale, arată ...
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Donald Trump solicită ţărilor NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile ...
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează începutul unei noi ere
Generația Beta. Copiii născuți între 2025 și 2039 vor experimenta o viață total diferită. Marchează ...
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...