Astfel, in timp ce managerul privat gestioneaza eficient activitatea curenta, managerul de criza se ocupa de restructurare.
Astfel, in incercarea de a eficientiza activitatea companiilor de stat, autoritatile ar trebui sa se axeze si pe recrutarea de tournaround managers care sa conlucreze cu managerii private pentru un mai bun management al intreprinderilor.
„In cele mai multe cazuri, managementul privat va avea succes in gestionarea activitatii intreprinderilor de stat doar daca va fi dublat, sau chiar precedat intr-o perioada de interimat, de catre un turnaround manager, adica un manager de criza”, considera Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolventa Transilvania.
El a adaugat ca un manager privat poate detine toate calitatile necesare pentru a conduce si gestiona o activitate in mod eficient si profesionist, fiind specializat in managementul companiilor, insa nu va avea abilitatile specific pentru a produce schimbarea trend-ului.
Turnaround manager-ul este un specialist in gestionarea situatiilor de criza, in redresarea companiilor aflate in dificultate, capabil sa inverseze trendul existent prin masuri specific activitatii de restructurare. Implicarea lui incompanie are o durata limitata (intre 3 si 24 luni), iar misiunea sa este asemanatoare cu cea a unuie chipaj SMURD ce are caprioritate „[b]stabilizarea pacientului si asigurarea functiilor vitale[/b]”.
Activitatea de restructurare este un proces care presupune o serie de etape. Se porneste de la analiza 360 grade a companiei si a mediului in care-si desfasoara activitatea, se face apoi un diagnostic relevant al situatiei, se alcatuieste un plan de actiune/redresare optimizat, care este apoi implementat.
Ultima etapa in procesul de reorganizare este perioada de gestionare a activitatii curente, revenirea la normal. Odata cu implementarea planului strategic de restructurare, managerului de criza isi incheie misiunea. Masurile acestuia sunt eficiente doar daca au efecte intr-o perioada relative scurta 6-12 luni, altfel restructurarea este compromisa.
Eficienta acestui sistem in cadrul companiilor private a fost dovedita deja in principalele reorganizari realizate de Casa de Insolventa Transilvania din ultimii ani, au spus oficialii companiei. In cazurile Flanco si Astra Vagoane (grupul de firme IRS) reorganizarile au fost posibile doar la sfarsitul unui astfele de proces de turnaround management. Ambele companii au reprezentat interes pentruinvestitori doar dupa ce au fost stabilizate si restructurate de catre un manager de criza.
Rolul turnaround manager-ului a avut un character interimar, fiind preluat de un CEO performant dupa perioada de restructurare de 10-18 luni.
Casa de Insolventa Transilvania a gestionat procedura insolventei a peste 500 de societati comerciale si este reprezenta la nivel national. Expertiza acopera arii de activitate ca: agricultura, transport, industria farmaceutica, alimentara, a lemnului, a incaltamintei, productii ceramice, panificatie, activitati comerciale, extractia si prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.