Datele periodice ale Institutului Național de Statistică prezintă evoluția salariilor în economia românească, dar arată și care sunt cel mai bine plătite meserii din țară la această oră. Dacă e de așteptat ca lucrătorii în IT să primească cele mai mari venituri salariale, în top 10 sunt meserii la care nu se așteaptă neapărat toată lumea, potrivit celor transmise de Digi24 Economic.
Sursa face referire la veniturile salariale medii nete pe activități, așa cum au fost înregistrate de INS la nivelul lunii octombrie 2024.
Pe locul întâi în România se află lucrătorii din IT, cu un salariu mediu net pe ramură de 11.127 lei. De menționat că sectorul a fost recent sancționat de guvern, care a eliminat scutirea de impozit pe veniturile de peste 10.000 de lei brut. Însă sectorul produce deja circa 8% din PIB-ul României, fiind unul dintre cele mai active și productive din țară.
Pe locul al doilea vin angajații din rafinarea de petrol, unde personalul este în general înalt calificat. Venitul mediu net este de 10.059 lei.
Pe al treilea loc în clasamentul celor mai bine plătite meserii sunt angajații din activitățile de editare, cu 9.691 lei net. Aici intră de la editarea de cărți și broșuri, până la ziare și editare de produse software.
Locul patru este ocupat de categoria informații și comunicații, cu 9.678 lei și este strâns legată de categoria de mai sus. În mare, cele două activități se completează, aceasta fiind partea de publicare/difuzare a conținutului editat, inclusiv video, audio sau software. De asemenea, sunt incluse rețelele de comunicații.
Te-ar putea interesa și: Afacerea cu care o tânără din Iași a dat lovitura. Andrada a primit un sprijin nerambursabil de până la 40.000 de euro
Top 5 este completat de aviatori și tot personalul legat de transporturile aeriene. Media ajunge la 8.942 de lei net. INS nu calculează mediana salariilor dintr-un domeniu CAEN, așadar, media nu este neapărat relevantă atunci cînd vrei să afli care este distribuția uniformă a salariilor.
Câteva salarii mari și multe mici, dau o medie care nu arată toată realitatea a diverselor meserii. De pildă, în IT veniturile angajaților ar putea fi mult mai omogene decât în transporturile aeriene.
Pe locul al șaselea sunt angajații din extracția de petrol, ceva mai jos decât cei din rafinarea petrolului, cu o medie de 8.370 lei. Se câștigă bine și în asigurări, mai bine decât în bănci. 7.730 de lei este venitul minim în acest domeniu, locul șase, față de intermedierile financiare (bănci), care sunt pe locul al optulea cu 7.288 de lei.
Lucrătorii din producția de tutun au fost mereu în top 10 meserii cel mai bine plătite. Acum pe locul al șaptelea, cu un venit net de 7.682 lei.
Spre finalul celor mai bine plătite meserii din România găsim utilitățile – lucrătorii din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze și apă caldă. Venitul mediu net în utilități este de 7.237, similar cu cel din sistemul bancar.
Topul este încheiat de lucrătorii din depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, cu un mediu net de 6.139 lei.
Câştigul salarial mediu net pe economie a fost în luna octombrie 2024 de 4.692 lei. La polul opus, cele mai mici venituri din România sunt în hoteluri şi restaurante, 2.591 lei net pe lună. Câştigului salarial real a crescut 8,4% în luna octombrie 2023 faţă de luna octombrie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,6%.