Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene – 3.373 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte – 768 lei.
Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2008 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,3%.
Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 127,7%, cu 2,8 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2008.
In noiembrie 2008, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net, datorate, in principal, acordarii de prime (inclusiv a premiilor ocazionale), negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari, precizeaza comunicatul INS.
In industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, castigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, iar in sanatate si asistenta sociala – cu 10,5%.
In edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta si in administratie publica, cresterea salariului mediu net s-a clasat intre 6% si 8%.
In agricultura, vanatoare si servicii anexe, captarea, tratarea si distributia apei, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, invatamant, transporturi terestre, transporturi prin conducte, transporturi aeriene, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, activitati de asigurari si ale caselor de pensii si in intermedieri financiare, cresterea salariului mediu net a fost intre 3% si 5%.
In noiembrie 2008 s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in unele activitati, fata de luna precedenta, acestea fiind determinate de dificultatile financiare, realizarea unei productii mai mici sau de acordarea de prime in luna anterioara.
Scaderea a fost de peste 7% in industria metalurgica, intre 5% si 7% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe, transporturi pe apa si intre 2% si 4% in industria miniera, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile, productia de mobilier si alte activitati industriale, industria de masini si echipamente.
Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net din noiembrie 2007 a urcat cu 21,4%. De asemenea, indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 13,7%.
Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Incepand cu luna ianuarie 2008, esantionul cuprinde 23.000 unitati economico-sociale.