In octombrie, castigul salarial mediu net a fost de 1.375 lei, in crestere cu 16 lei (1,2%) fata de luna precedenta.
Castigul salarial mediu brut a fost de 1.866 lei in luna noiembrie 2009, fiind cu 0,8% mai mic decat in luna precedenta, conform Institutului National de Statistica (INS).
Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 22,5% mai mare in noiembrie 2009.
„Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6%”, potrivit INS.
Cele mai mari salarii nete au fost platite in noiembrie in activitatile din intermedieri financiare (3.426 lei), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (771 lei).
In noiembrie au fost inregistrate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu valori cuprinse intre 5% si 8,5% in sanatate si asistenta sociala, industria metalurgica, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, invatamant.
Castigul salarial mediu net s-a redus cu 2-4% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor din tutun, activitati de spectacole, culturale si recreative, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati auxiliare intermedierilor financiare, telecomunicatii, agricultura, vanatoare si servicii anexe, administratie publica.
Pentru activitatile din sectorul bugetar, tendintele de scadere s-au manifestat atat la nivelul fondului de salarii, cat si a numarului mediu de salariati, ca urmare a zilelor libere fara plata efectuate conform Legii nr. 329/2009.
Astfel, in luna noiembrie, comparativ cu luna precedenta, nivelul fondului de salarii a scazut cu 15,3% in sanatate si asistenta sociala, cu 13% in administratia publica, respectiv cu 11% in invatamant.
In noiembrie, au fost inregistrate si unele cresteri ale castigului salarial mediu net, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii, platii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrangerii activitatii) si realizarilor de productii mai mari.
Astfel, castigul salarial mediu net a sporit cu 13,7% in alte activitati extractive, iar in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, activitati de editare, cercetare-dezvoltare, cu valori cuprinse intre 6% si 8,5%.
Cresteri mai moderate, de 2-5% – au avut loc in noiembrie in fabricarea substantelor si a produselor chimice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, transporturi pe apa, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate.
Comparativ cu noiembrie 2008, castigul salarial mediu nominal net a crescut in noiembrie 2009 cu 0,4%.