- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Castigul salarial net s-a redus in iulie cu 67 lei fata de luna precedenta, la 1.355 lei

06 Sep, 10:20 • Redactia DailyBusiness
Castigul salarial mediu nominal net a fost in luna iulie a acestui an de 1.355 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 67 lei (-4,7%), potrivit datelor publicate luni de Institutului National de Statistica (INS).
Castigul salarial net s-a redus in iulie cu 67 lei fata de luna precedenta, la 1.355 lei

Totodata, in iulie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.868 lei, cu 4,3% mai mic fata de luna precedenta.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.436 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (799 lei).

„In luna iulie 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, urmare aplicarii legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar si a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic”, se arata in comunicatul INS.

De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna iulie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta).

Astfel, s-au inregistrat scaderi intre intre 6% si 8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Reduceri salariale intre 4% si 6% s-au intalnit in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea bauturilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, telecomunicatii, tranzactii imobiliare.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat doar in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime pentru „ziua energeticianului”), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, cresteri de 11,4% au fost in industria metalurgica, iar intre 6% si 8% in extractia carbunelui superior si inferior, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia minereurilor metalifere.

In acelasi timp, cresteri intre 4% si 6% s-au intalnit in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport.

„Aplicarea prevederilor legale in vigoare, de impozitare a tichetelor de masa, a condus in unele activitati din sectorul economic la cresteri in proportii mai mici ale indicelui castigului salarial mediu net, fata de cel brut”, se mai arata in comunicatul INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, in toate activitatile: invatamant (-22,6%), sanatate si asistenta sociala (-19,8%), administratie publica (-14,4%). Cauza scaderii castigului salarial mediu net a fost aplicarea prevederilor legale, de reducere cu 25% a drepturilor salariale cuvenite personalului din sectorul bugetar.

In sectorul bugetar, castigul salarial mediu net a scazut intr-o proportie mai mica de 25% din urmatoarele motive: pentru posturile salarizate la nivelul salariului minim brut pe tara sau doar cu putin mai mare decat acesta, reducerea drepturilor salariale a fost mai mica de 25% deoarece, prin scadere, ar fi rezultat o valoare a salariului brut de baza mai mica decat salariul minim brut pe tara.

Un alt motiv este acordarea, in luna iulie 2010, a unor drepturi salariale pentru perioadele anterioare; aceste plati s-au acordat, cu preponderenta, in activitatea de administratie publica; daca aceste drepturi salariale corespunzatoare perioadelor anterioare nu s-ar fi acordat, scaderea castigului salarial mediu net fata de luna precedenta ar fi fost de (-23,8%).

Iar al treilea motiv este plata (in totalitate sau partial) a drepturilor salariale restante, cuvenite salariatilor din unele unitati (in special din domeniul asistentei sociale), care in lunile anterioare s-au confruntat cu dificultati financiare.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 2,5% in iulie 2010.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, conform INS.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...