- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cauti job? Vezi ce intrebari (nu) trebuie sa pui la interviul de angajare

21 Sep, 00:02 • Redactia DailyBusiness
Intrebarile pe care le adresezi in cadrul unui interviu transmit, in opinia angajatorului, la fel de multe informatii ca si raspunsurile pe care le dai.
Cauti job? Vezi ce intrebari (nu) trebuie sa pui la interviul de angajare

La finalul unui interviu, angajatorul sau reprezentantul firmei de HR va fi cel mai deranjat de lipsa intrebarilor din partea candidatului. Am putea sa spunem ca este mai grav sa nu pui intrebari decat sa ai o tinuta neadecvata, sa pui accent prea mare pe partea materiala sau sa intarzii.

Lipsa intrebarilor din partea candidatului lasa impresia lipsei de incredere in sine, lipsei interesului pentru postul respectiv, dar da de inteles si ca va lasati usor intimidati sau ca sunteti plictisit (sau plictisitor).

Nu iti pune singur intrebari

Exista reguli de baza privind tipul intrebarilor pe care e bine sa le
adresezi, cum ar fi ca acestea sa fie deschise si scurte. De asemenea, este foarte important sa nu iti intrerupi interlocutorul atunci cand vrei sa adresezi o intrebare.

Uneori daca iti intrerupi interlocutorul s-ar putea sa il determini prin ceea ce spui sa isi puna probleme pe care nu si le-ar fi pus.

Prin urmare, este de evitat urmatorul tip de dialog:

Manager: „Am observat in CV-ul dvs. ca ati schimbat 5 posturi de programator in ultimii 6 ani…

Candidat (intrerupe) „…si vreti sa va explic frecventa mare a schimbarii locului de munca, nu?

Manager: De fapt voiam sa va intreb ce abilitate noua ati castigat de la fiecare nou job. Dar daca tot ati mentionat rapiditatea schimbarilor, ma preocupa capacitatea dvs. de a ramane cu o companie mai mult de un an”.

Varianta optima ar fi sa asteptati intrebarea completa si sa aveti o abordare diferita:

Manager: „Am observat in CV-ul dvs. ca ati schimbat 5 posturi de programator in ultimii 6 ani. Puteti sa specificati o abilitate pe care ati acumulat-o de la fiecare dintre aceste experiente?”

Candidat: Vreti sa aflati ce cunostinte importante am adaugat de la fiecare dintre aceste joburi, corect?

Manager: Exact.

Candidat: Atunci sa luam posturile in ordine, la X am invatat cum sa implementez o strategie de management a retelelor. Apoi, la Y am lucrat cu echipa de programare Java a clientului. Cred ca ati mentionat ca Java e una din cerintele pentru acest post. Dupa aceea, am fost implicat in…”

Incercati sa obtineti raspunsuri afirmative

Incercati sa obtineti raspunsuri afirmative si alegeti intrebari la care angajatorul sa poata sa raspunda. Evitati intrebarile redundante sau cele care incep cu „de ce”. De asemenea, evitati amenintarile voalate (privind alte oferte pe care le puteti avea acum). Finalizarea unui interviu cu un raspuns afirmativ din partea celui care conduce interviul va lasa in mod cert o impresie pozitiva.

Un exemplu negativ de intrebare arata astfel: „Am primit mai multe oferte, inclusiv una foarte interesanta de la competitorul vostru principal, si trebuie sa iau o decizie pana vineri. Pot sa primesc oferta dvs pana atunci?”

Aceasta intrebare are caracter destul de agresiv si usor disperat. E dificil oricum sa formulezi o astfel de chestiune, dar poate ceva mai eficient ar fi: „Tot ce am discutat si ce stiu despre compania dvs si despre oportunitatea pe care mi-ati descris-o, ma fac sa cred ca pot sa adaug valoare foarte repede. M-as bucura sa primesc o oferta de la dvs. Am primit o alta oferta atractiva si am comunicat ca voi reveni cu o decizie vineri. In cazul in care aplicatia mea are sanse reale de a fi luata in considerare aici, mi-ar placea sa pot decide in aceasta directie. Credeti ca este posibil?”

Un subiect de discutie relevant: Obiectivele companiei la care vrei sa te angajezi

Este extrem de important sa „iti faci temele”, sa stii cat mai multe
despre companie prin studierea paginii de web sau a informatiilor publice despre compania angajatoare. Cel mai evident subiect ar fi cel legat de obiectivele companiei si evident obiectivele postului pentru care discuti. Cu cat arati ca ai studiat mai multe informatii despre compania respectiva, cu atat impresia va fi mai pozitiva. De asemenea, intrebarile privind obiectivele postului denota interesul real pentru acel job.

Oana Datki,
Country manager Consulteam

Urmărește Daily Business pe Google News